BUDSJETTKRISA:

Trine etter KrF-brudd: Møter ikke Erna før et nytt tilbud ligger på bordet

Håper KrFs avgjørelse kan legge nytt press på regjeringen.

LETTET: Venstres leder Trine Skei Grande snakker med pressen etter møte med statsministeren på  SMK tidligere i budsjettforhandlingene.
Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LETTET: Venstres leder Trine Skei Grande snakker med pressen etter møte med statsministeren på SMK tidligere i budsjettforhandlingene. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SISTE: Trine Skei Grande understreker overfor Dagbladet at hun ikke er klar for å møte Erna Solberg før et nytt tilbud ligger på bordet.

- Men når hun kaller inn til nytt møte, så regner jeg med at det er fordi hun har noe nytt å komme med, sier Trine Skei Grande til Dagbladet onsdag ettermiddag.

- Må hun åpne bilpakken?

- Det vil i alle fall lette prosessen.

- Hva tenker du om at Erna ikke tar selvkritikk på ultimatumet?

- Det er en manglende forståelse av krisen. Jeg tror finansministeren og statsministeren har godt av å forstå at vi har et skukkelig problem.

Ikke Erna-kontakt

Venstre-lederen fortalte onsdag formiddag at det ikke har vært kontakt mellom henne og statsminister Erna Solberg etter at Venstre i går ettermiddag brøt budsjettforhandlingene.

- Vi ønsker jo å få til en løsning, men sporet de var i, nådde ikke fram. Jeg håper dette kommer til å føre til endringer i tilbudet fra regjeringen, sier Trine Skei Grande.

Åpen Venstre-dør

- Jeg tror at regjeringen avventet KrFs avgjørelse, slik vi gjorde. Nå er kortene lagt, så nå regner jeg med at vi snart får høre fra Erna.

- Utspillet på komme fra henne. Vi har brutt vi, men vi snakker gjerne med alle. Venstres dør er alltid åpen, sier Trine Skei Grande.

God KrF-nyhet

Da KrF var ferdig med sitt krisemøte onsdag ettermiddag, annonserte KrF-leder Knut Arild Hareide at også de bryter budsjettforhandlingene med regjeringen.

Det er en god nyhet for Venstre-leder Trine Skei Grande:

- Jeg er kjempeglad for at KrF og Venstre står sammen, både med argumentasjonen om å gjennomføre klimaforliket og Paris-avtalen.

- Så tror jeg de også har et ønske om å presse politikken mer mot sentrum, og da må Venstre og KrF holde sammen. Dette viser at vi har klart å holde sammen i hele perioden, også i gode og onde dager, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

Respekt og forståelse

Terje Breivik, Venstres forhandlingsleder i finanskomiteen, forteller til Dagbladet at han har stor respekt og forståelse for KrF-vedtaket om å bryte.

- Det viser alvoret i situasjonen, at når regjeringen har valgt å gå til forhandlingsbordet med et ultimatum som går direkte mot bærebjelken i budsjettavtalen 2016.

- Nemlig det motsatte av grønt skatteskifte, som skulle innebære betydelig reduksjon i klimagassutslippene, sier Terje Breivik.

Ytterligere press på Erna

Venstres nestleder uttrykker ingen glede over KrFs brudd.

- Det er egentlig trist at det er nødvendig, men jeg håper jo nå at alvoret virkelig siger inn over regjeringen og regjeringspartiene, at de ser at hvis de skal få til en budsjettavtale, så må de legge noe på bordet som imøtekommer våre krav.

- Det legger selvsagt ytterligere press på regjeringen når begge samarbeidspartiene er helt samstemte, sier Terje Breivik.