Trine Frantzens samboer (33) siktet for drap

31-årige Frantzen har vært savnet siden 2004. - Vi er lettet, sier familien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Politiet har siden mai 2004 lett etter Trine Frantzen, som forsvant fra sitt hjem på Søfteland i Os utenfor Bergen. Nå er to menn på henholdsvis 33 og 46 år siktet i saken.

Ifølge Dagbladet.no\'s opplysninger er den siktede 33-åringen Frantzens samboer.

Rusmiljø

Frantzen vanket i et rusmiljø i Bergen, og familien har lenge antatt at noen har tatt livet av 31-åringen og gjemt liket for å skjule forbrytelsen.

- Det er en samlet vurdering av etterforskningen som gjør at vi nå sikter de to for forsettlig drap, sier politiadvokat Kaare Songstad i Hordaland politidistrikt til Dagbladet.no.

- Hvor sterke er bevisene mot de to?

- Jeg kan si så mye som at det er skjellig grunn til mistanke, sier Songstad, som bekrefter at de siktede er fra Frantzens miljø.

Erkjenner ikke straffskyld

Samboeren satt allerede i Bjørgvin fengsel for en annen, mindre alvorlig, forbrytelse da han ble pågrepet for drap og overført til arresten ved Bergen politikammer.

- Vi kjenner ennå ikke begrunnelsen for siktelsen, og min klient erkjenner ikke straffskyld, men han vil gjerne bidra til å oppklare saken, sier 33-åringens forsvarer Jørgen Riple til Dagbladet.no.

- Jeg for min del må lese meg opp på politiets saksdokumenter, vi har fått oversendt flere tusen sider som vi skal gå igjennom nå, og min klient stiller gjerne opp i avhør når han føler seg klar, sier Riple.

Flere søk

Politiet mener Frantzen ble tatt av dage natt til 7. mai 2004. Det var familien, ikke samboeren, som meldte henne savnet 13. mai.

Det er flere ganger blitt søkt etter Frantzen, seinest i januar i år, da flere kumlokk ble åpnet i nærheten av en leilighet der nøkler og klær som tilhørte henne, ble funnet.

I juni i fjor fant gravearbeidere en hodeskalle i Os, men skallen viste seg å tilhøre en annen person.

Familien har vært svært misfornøyde med politiets håndtering av saken. I 2004 anmeldte de Os lensmannskontor til Sefo (nå Spesialenheten for politisaker) for tjenesteforsømmelse, men lensmannskontoret ble frikjent, og den aktive etterforskningen av forsvinningen ble stoppet i juni 2005.

Men etter at privatetterforsker Ola Thune refset politiet på TVNorge-programmet «Savnet», ble en ny etterforskningsgruppe nedsatt i oktober i fjor etter ordre fra politimesteren i Hordaland.

- Lettet

- Familien og alle andre som kjente Trine, er lettet over at politiet nå tilsynelatende har såpass bra bevis at de sikter to for forsettlig drap, sier Frantzen-familiens bistandsadvokat Odd Drevland til Dagbladet.no.

De vil imidlertid ikke feire riktig ennå.

- Vi ser på siktelsen som første steg på veien mot oppklaring av saken. Det familien ønsker mest av alt, er at Trine blir funnet, sier Drevland, som er kjent med at samboeren er blant de siktede.

- Han var tidlig i politiets søkelys, og ut fra familiens tidligere erfaringer med ham er det ikke overraskende at han nå er siktet, sier advokat Odd Drevland til Dagbladet.no.

For to uker siden gikk familien ut og utlovet en dusør på 250 000 kroner til den eller dem som sitter på opplysninger som fører til at Trine blir funnet. Dagens pågripelse skal imidlertid ikke ha sammenheng med dusøren.

- Vi har lånt pengene. Vi vil ha ei grav å gå til, sa Trines mor Bente Frantzen til BT for to uker siden.

- Ola Thunes fortjeneste

- Jeg er veldig glad på familiens vegne. Etter pågripelsene er det nå et reelt håp om å finne Trine, sier «Savnet»-programleder Per Asle Rustad til Dagbladet.no.

Han gir Ola Thune æren for gjennombruddet i saken, men gir samtidig Os lensmannskontor det glatte lag.

- Ola har gjort en kjempeinnsats og har jobbet med denne saken i nesten to år nå. Uten ham ville saken fortsatt ha ligget og støvet ned på Os lensmannskontor. De har gjort en svært slett jobb.

- Men lensmannskontoret ble jo frifunnet av Sefo?

- Frifinnelsen tar jeg virkelig med ei stor klype salt, sier Rustad, som på den annen side roser Hordaland politidistrikt for innsatsen etter at programmet om Frantzen-saken ble sendt i oktober i fjor.

- Hordaland politidistrikt har gjort en kjempegod jobb etter at de tok tak i saken etter programmet, kritikken er ikke rettet mot dem, bare mot lensmannskontoret, sier Rustad.

SAVNET, ANTATT DREPT: Trine Frantzen (31).
GJENNOMSØKTE KUMMER: Bergens-politiet gjennomsøkte i forrige måned flere titalls kummer i letingen etter Trine. Søket var resultatløst.
LETTET: Trines familie er lettet over gjennombruddet i etterforskningen. Fra venstre mor Bente Frantzen og søstrene Jannicke Frantzen og Mona Indrevær.
FIKK GJENOPPTATT ETTERFORSKNINGEN: Privatetterforsker Ola Thune.
REFSER OS LENSMANNSKONTOR: - Uten Ola Thunes innsats ville Frantzen-saken fortsatt ha ligget og støvet ned på Os lensmannskontor, de har gjort en svært slett jobb, mener «Savnet»-programleder Per Asle Rustad.