Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trine kler rødt. Hun burde bruke den fargen oftere.

Jonas nekter at Venstre tilbød asylavtale. Holder på streng asylpolitikk.

SINT:  Venstre-leder Trine Skei Grande var så sint på både Frp-nestleder Per Sandberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre at hun kledde på seg rød jakke. Skei Grande hevder at Ap ikke var interessert i asylavtale med Venstre. Støre avviser at Venstre la fram forslag. Støre fastholder en streng asylpolitikk der barns beste tillegges større vekt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix
SINT: Venstre-leder Trine Skei Grande var så sint på både Frp-nestleder Per Sandberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre at hun kledde på seg rød jakke. Skei Grande hevder at Ap ikke var interessert i asylavtale med Venstre. Støre avviser at Venstre la fram forslag. Støre fastholder en streng asylpolitikk der barns beste tillegges større vekt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jonas Gahr Støre ser frem til debatt om den dramatiske flyktningsituasjonen i Midt-Østen og Europa på Ap-landsmøtet. Han ser likevel ikke behov for endringer i hovedprinsippene for asylpolitikken.

- Vi har programfestet at barns beste skal tillegges mer vekt. Det ble fulgt opp på slutten av vår regjeringsperiode og det ligger fast, sier Støre til Dagbladet.

Får kritikk Mens KrF og Venstre har slåss for asylbarnas skjebne i forhandlinger med Høyre og Frp, har Ap blitt kritisert for feighet og unnfallenhet. Også i egne rekker murres det om en altfor streng asylpolitikk.

Men Ap-leder Jonas Gahr Støre mener ikke det er behov for å endre Aps asylpolitikk. Ap støtter at barns beste og tilknytning til Norge tillegges større vekt. Ap vil ha en streng, men konsekvent og rettferdig asylpolitikk.

- Ap-landsmøtet i 2013 slo fast at barns beste skal tillegges større vekt. Dersom vi hadde fortsatt i regjering, ville vi arbeidet videre med utgangspunkt i stortingsmeldingen «Barn på flukt».

- Frp har snudd Vi kunne konstatere at den førte til at det ble lagt større vekt på barns beste, vi ville evaluert på ny ut i 2014 om vi fortsatt hadde sittet med ansvaret.

- Derfor vil ikke vi utfordre at dette reflekteres i dagens regelverk. Det er bred enighet om dette på Stortinget, her er det jo Frp som har tatt et historisk skritt.

Og ett sted går det en grense for hvor mye strid man skal skape om dette mellom partiene. Barns beste skal tillegges vekt. Ap vil ikke utfordre regelverket. Det er avgjørende at asylpolitikken er rettferdig, prinsippiell og konsekvent. En uthuling av asylinstituttet, vil være uheldig.

Hørte ikke noe fra Trine Ifølge Venstre-leder Trine Skei Grande prøvde Venstre, da de slet som verst med å få til en avtale med Høyre og Frp om asyl, å få til en løsning med Ap.

- Vi har en annen oppfatning av den historien. Det har ikke vært lett å følge med i svingene når KrF og Venstre har prøvd å komme til enighet med regjeringspartiene.

Jeg opplever ikke at vi har fått noen henvendelse om en asylavtale.  Venstre skulle komme tilbake med et forslag til opplegg, men det kom ikke. Nå har jo Venstre en avtale med regjeringen og bruker sin tid på å finne løsninger der. Det har jeg respekt for, sier Støre.

Ingen kobling I VG fredag viste Skei Grande til at Ap gikk for mistillit mot en statsråd for å ha begått feil, men avviser å samarbeide med KrF og Venstre for å få rettet opp feilene.

Støre slår fast at det ikke er noen kobling mellom Aps mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsen og samarbeidsavtalen sentrumspartiene har med regjeringspartiene om asylpolitikk.

- Ap og to andre partier uttrykte mistillit mot justisministeren fordi han hadde feilinformert Stortinget og holdt tilbake informasjon. Avtalen om asyl, som de fire samarbeidspartiene har ulike oppfatninger av, er ikke vi en del i.

Det er for øvrig veldig spesielt at feil håndtering av avtalen fra justisministeren, må kompenseres med innstramming, sier Støre.

Kler rødt Trine Skei Grande ifølge VG var så sint på både Per Sandberg (Frp) og Støre at hun kledde seg i en orange-rød jakke på landsmøtets åpningsdag.
- Jeg registrerer at Trine Skei Grande brukte mye tid på å snakke om Ap på landsmøtet i Venstre. Det får jeg ta til etterretning.

Jeg forstår at hun har behov for å snakke om noe annet og få oppmerksomheten til et annet sted når hun er medansvarlig for en regjering som trekker Norge i gal retning.  At Trine Skei Grande kler seg i rødt synes jeg bare er fint. Hun må gjerne bruke den fargen mer.

- Hva er din vurdering av asylavtalen mellom de fire partiene?
 - Vi ser at den uklarheten justisministeren skapte, førte til behov for opprydding. Nå får rundt 60 barn prøvd sin sak på nytt. Vi støtter at de får en endelig avklaring på sin framtid.

Samtidig innebærer avtalen innstramminger. Noen av dem, som for eksempel å forhindre flerkoneri, synes fornuftig. Andre endringer er jeg avventende til. Saken sendes nå på høring, og jeg er spent på hva fagmiljøene sier om forslaget, sier Støre.

Vil ikke endre - Ser du behov for endring av asylpolitikken?
- Det er bred enighet i Norge om asyl- og innvandringspolitikken. Vi forholder oss til forskriften fra desember om at barns beste skal være et grunnleggende prinsipp.

Forskriften ivaretar mye av løsningen som lå i vår stortingsmelding «Barn på flukt» fra 2012. Nå må regelverket praktiseres, vi vil ikke utfordre den forskriften, det er viktig med forutsigbarhet, virkningen av regelverket får vi først se når det er praktisert.

Og praktiseringen er jo nå en Frp-statsråds ansvar. Hvordan det ansvaret skjøttes, er det grunn til å følge årvåkent fra Stortinget og fra det sivile samfunnet, sier Støre.

Vil ta imot flere kvoteflyktninger - Når det er sagt, så har de siste månedenes debatt dreid seg om håndtering av barnefamilier som har fått avslag, som altså ikke har beskyttelsesbehov. Det store spørsmålet nå er: Hvilket ansvar har vi overfor de som har beskyttelsesbehov? Hvordan kan vi bistå europeiske partnere, som Italia og andre land i regionen, som får de store flyktningestrømmene i fanget? Vårt eget ansvar er å ta imot kvoteflyktninger fra FN, jeg mener vi bør vurdere å ta i mot flere enn i dag.

Så er det en hjemlig side av dette, de som kommer, skal sikres bosetting og integrering i kommunene, og her må det legges bedre til rette.
  Få ned saksbehandlingstiden - Du ser altså ikke behov for endring av asylpolitikken per nå. Det betyr at vi fortsatt vil komme til å høre om utkastelse av barn som har bodd lenge i Norge, snakker norsk, har norske venner og ikke kjenner det landet de blir sendt til?

-  Alle slike historier gjør inntrykk, jeg hører om dem også fra egne partifeller og andre folk jeg treffer, og har stor respekt for at mange reagerer.

Målet må være å raskest mulig få avklart om det skal gis opphold slik at de som får avslag, kan returnere raskere, helst frivillig, slik at deres liv ikke settes på vent.

Vi må gjøre alt vi kan for å hindre at familier med avslag blir så lenge at barn får sterk tilknytning til Norge. Men vi kan ikke garantere at det ikke oppstår slike sitasjoner, vi vet at noen returer er veldig vanskelige. Enige om streng asylpolitikk - Jeg skal lytte til landsmøtet, det er stort engasjement, men jeg tror det er bred enighet om de grunnleggende prinsippene om rettferdig og streng asylpolitikk der det legges større vekt på barns situasjon, noe en Høyesterettsdom fra januar også slo fast.

- Det store bildet er en flyktningekatastrofe verden ikke har sett tidligere. Det løser vi ikke ved en åpen dør til Norge. Men vi må drøfte om vi kan ta i mot flere kvoteflyktninger. Og vi må ikke bare tenke på et tall, men på hvordan vi kan sikre bosetting og integrering, sier Støre. han viser til at Ap har foreslått et større integreringstilskudd enn regjeringen.


STRENG, MEN RETTFERDIG: Jonas Gahr Støre har fått kritikk for å sitte på gjerdet i asyldebatten. Nå sier Støre at Ap støtter regjeringens forskrift om å legge mer vekt på barns beste. For øvrig ser han ikke behov for å endre asylpolitikken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
STRENG, MEN RETTFERDIG: Jonas Gahr Støre har fått kritikk for å sitte på gjerdet i asyldebatten. Nå sier Støre at Ap støtter regjeringens forskrift om å legge mer vekt på barns beste. For øvrig ser han ikke behov for å endre asylpolitikken. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling