Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trine og Knut Arild får skryt for asylavtalen

Berømmes for å ha presset fram en avtale som gjør at flere asylsøkere får bli i Norge.

FÅR SKRYT: Etter å ha forhandlet i tolv timer, ble justisminister Anders Anundsen (Frp) fredag kveld endelig enig med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) om en ny asylavtale.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FÅR SKRYT: Etter å ha forhandlet i tolv timer, ble justisminister Anders Anundsen (Frp) fredag kveld endelig enig med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) om en ny asylavtale. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er viktig for barna det gjelder. Avtalen er viktig for at de skal få forutsigbarhet i livene sine. Det er synd at det måtte så mye mediesøkelys til, men det er bra de satte seg ned, sier Janne Raanes i Redd Barna til NTB.

Rådgiver Jon Ole Martinsen i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) mener Venstre og KrF har gjort en strålende jobb i forhandlingene med regjeringen.

- Forskriften det nå er enighet om er veldig god og vesentlig bedre enn den som har vært ute på høring. Formuleringene innebærer en reell liberalisering av regelverket når det gjelder mindreårige asylsøkere som har vært lenge i Norge, sier han.

Tydeliggjort Forhandlingene mellom samarbeidspartiene og regjeringen om en ny forskrift om asylbarna har pågått i lang tid. Under budsjettforhandlingene på Stortinget ble samtalene løftet til partiledernivå, men gjennombruddet lot vente på seg.

Men etter å ha forhandlet i tolv timer, ble justisminister Anders Anundsen (Frp) fredag kveld endelig enig med Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF).

Borte var den omstridte formuleringen om at foreldre aktivt må ha medvirket til å oppklare sin identitet og bidratt til å muliggjøre retur.

- De har tydeliggjort at barnets beste skal vektlegges. Den nye avtalen tydeliggjør også hva som er tunge og lette innvandringskritiske hensyn, altså hvilke ting gjort av foreldrene som er så alvorlig at barnas situasjon ikke kan vektlegges tyngst, sier Raanes i Redd Barna.

Spent Gjennomslag på en rekke punkter til tross, Raanes er bekymret for barna som alt er returnert.

- Vi følger situasjonen tett, og så er det bra at de skal evaluere effekten av den nye avtalen etter ett år, sier hun.

Justisminister Anders Anundsens (Frp) har måttet tåle kraftig kritikk for at departementets instruks om ikke å prioritere utsendelse av lengeværende asylbarn, aldri nådde ut fra Politidirektoratet til underliggende etater.

Fredag ble kritikken forsterket da Bergens Tidende avslørte at ministeren hadde fått fortløpende informasjon om alle tvangsreturer som kunne vekke oppsikt.

Til sammen er Justisdepartementet blitt varslet om 62 slike returer, med til sammen 133 barn.

SV delvis fornøyd - Det var bra de nå kom til enighet før Anundsen hadde nådd å kaste ut alle, sier stortingsrepresentant for SV, Karin Andersen.

Hun mener Venstre og KrFs gjennomslag er en bedring. Likevel mener hun det er usikkert hvorvidt barnas beste vil få mer å si enn innvandringspolitiske hensyn.

- Forskriften er bedre og en skal legge mer vekt på hensynet til barnet. Det betyr at den strenge praksisen som har vært til nå ikke skal tillegges så mye vekt. Det er bra, men fremdeles er det et stort skjønnsrom, mener Andersen.

- Nå gjenstår spørsmålet om når forskriften trer i kraft. Inntil da må saker med lengeværende barn stilles i bero, og de som har blitt sendt ut må få sakene sine behandlet på nytt, sier hun.

Så vel justisministeren som statsminister Erna Solberg (H) har avvist dette kravet denne uka. De viser til at alle som er returnert, har oppholdt seg i Norge ulovlig og at det ikke er slik at lengeværende barn aldri i noe tilfelle skal sendes ut.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling