<strong>&lt;b&gt;VIL GJØRE NORGE GRØNNERE:</strong>&lt;/b/&gt; Venstres Trine Skei Grande og Terje Breivik vil gjøre Norge grønnere. Men det er lettere sagt enn gjort å få innført CO2-avgift med Frp i regjering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
<b>VIL GJØRE NORGE GRØNNERE:</b/> Venstres Trine Skei Grande og Terje Breivik vil gjøre Norge grønnere. Men det er lettere sagt enn gjort å få innført CO2-avgift med Frp i regjering. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Trine om Frp-debatten: - Frp svekker regjeringa og skaper et kaosbilde

Mener det gjør «syretesten» om grønt skatteskifte vanskeligere, og samarbeidet slitsomt. Men et sentrumsalternativ vil hun ikke ha.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Problemet ligger på Stortinget, ikke i regjeringen. Stortingsgruppa til Frp forholder seg ikke til egen regjering. De har utviklet en ny form for parlamentarisme, der deres egen statsråd kan gå på nederlag etter nederlag i egen stortingsgruppe, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

- Og hvem sitt ansvar er det?

- Det er Frp som svekker regjeringen, ikke statsministeren, sier Grande.

Frustrasjon i Høyre

Partilederen har nettopp holdt den avsluttende pressekonferansen før sommeren, og ikke overraskende ble Frp's rolle som regjeringsparti og samarbeidspartner et tema.

Dagbladet den siste tiden skrevet flere saker om hvordan Frp's politiske metode gjør regjeringssamarbeidet - og samarbeidet med KrF og Venstre - stadig vanskeligere.

<strong>- SLITER PÅ TILLITEN:</strong> Trine Skei Grande syns det er i overkant mye vingling og dobbeltspill i Frp om dagen. Her med Frp-leder Siv Jensen i Stortinget.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- SLITER PÅ TILLITEN: Trine Skei Grande syns det er i overkant mye vingling og dobbeltspill i Frp om dagen. Her med Frp-leder Siv Jensen i Stortinget.Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I en rekke saker har Frp's dobbeltkommunikasjon skapt friksjon både i og rundt regjeringen.

- Kulturforskjellen er frustrerende, har en Høyre-representant sagt til Dagbladet.

Også samarbeidspartiene har reagert:

- Når Frp begynner med en historiefortelling som ikke er korrekt, da kan jeg ikke holde munn lenger, sa KrFs Hans Olav Syversen til Dagbladet.

- Det sliter på tillitsforholdet mellom partier når det blir mye vingling og spill, sa Trine Skei Grande.

- Frp svekker regjeringen

Få dager etterpå kunne VG fortelle at Erna Solberg og Sylvi Listhaug angivelig hadde brutt ut i en heftig diskusjon foran flere andre statsråder, da statsministeren konfronterte innvandringsministeren om Frps asylstrategi.

Når Dagbladet snakker med Grande etter Venstres pressekonferanse legger hun ikke skjul på at Frp's dobbeltkommunikasjon også kan gjøre forhandlingene om grønt skatteskifte enda vanskeligere.

- Det er slitsomt, men det svekker ofte den som vingler mest. Og det er det Frp som gjør. Det er mer fortvilende med kaosbildet det skaper, enn det faktiske gjennomslaget.

Stilte klare krav

Hun sier at det særlig er symbolkraften i avgiftene som gjør det vanskelig.

- Jeg visste at avgiftsprofilen ville bli vanskelig. Og det er soleklart vanskelig. Noen av avgiftene har en symbolkraft for Frp som gjør det spesielt vanskelig, særlig gjelder det bensin- og dieselavgifter, sier Grande.

1. februar 2016 gikk Venstres finanspolitiske talsperson Terje Breivik inn i det første forhandlingsmøtet med Høyre, Frp og KrF om grønt skatteskifte, og kravene var klare:

- Vi trenger betydelig høyere avgifter på det vi vil ha mindre av, nemlig forurensing og CO2-utslipp, og langt mindre skatt på det vi vil ha mer av, nemlig arbeid, bedrifter og miljøvennlig atferd, sa Breivik til Dagbladet på vei inn til møtet.

Lederne måtte inn

Som Dagbladet skrev før jul beskrives det grønne skiftet som en «syretest for samarbeidet med regjeringen», og blant punktene på kravslista er den svært så omdiskuterte drivstoffavgiften.

Men fire og en halv måned seinere er forhandlingene nå blitt løftet opp til partiledere og parlamentariske ledere. Og håpet om en konklusjon før sommeren er ute.

- Er det igjen Frp's symbolpolitikk som gjør dette vanskelig, Grande?

- Jeg håper det ikke er det, men i noen partier er det saker som har symbolkraft utover seg selv.

Nei til sentrum

Likevel lar ikke Venstre-lederen seg friste av et bredt sentrumssamarbeid med Senterpartiet, som hun stempler som gammeldags og stokk konservativt.

Det til tross for at KrF-leder Knut Arild Hareide lanserte ideen for NTB tidligere i dag.

– En slik koalisjon har ikke flertall. Og flertall må vi ha for å få til ting. Da må vi samarbeide enten til venstre eller til høyre. Og vi har vært tydelige på at vi foretrekker et sentrum-høyre-samarbeid, sier Grande.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer