Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Venstres landsmøte 2017

Trine om Venstres Frp-samarbeid: - Vi har holdt 70 prosent av løftene våre

Skei Grande fornøyd med de siste fire åra, og mener partiet må bli flinkere til å kommunisere sine seiere til velgerne. 

SAMARBEID: Trine Skei Grande i bakgrunnen sier Venstre har fått mye igjen for samarbeid med Frp, men innrømmer at asylbiten av samarbeidet har vært slitsom til tider.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SAMARBEID: Trine Skei Grande i bakgrunnen sier Venstre har fått mye igjen for samarbeid med Frp, men innrømmer at asylbiten av samarbeidet har vært slitsom til tider.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en partileder som stirrer sperregrensa i hvitøyet som møter pressen i dag.

Trine Skei Grande og Venstre har snittmålinger i mars med 3,9 prosentpoeng oppslutning - et resultat som ganske sikkert sørger for regjeringsskifte til høsten. Borgerlig side har neppe flertall i Stortinget dersom Venstre faller under sperregransa.

Venstre - hvis slagord lyder «på lag med framtida» - må altså selv gå noen runder før en framtid på Stortinget kan sikres. Den kampen begynner under Venstres landsmøte i Ålesund til helgen. Pressemøtet i dag begynte sågar med en storstilt oppramsing av politikken Venstre mener ha å presset gjennom siden valget i 2013.

- På landsmøtet skal vi vise fram flere Venstre-saker enn det vi har fått til de siste åra. Vi må fortelle våre medlemmer og velgere hva vi har fått til de siste årene, åpner Skei Grande.

Regjeringsmakt

Hun er klar på at partiet hennes denne gang skal inn i regjering.

- Venstre går til valg for å gå inn i regjering, en blågrønn regjering. Vi trenger å sitte i regjering nå for å være en drivkraft på prosessene Norge skal gjennom, sier Venstre-lederen, som avviser at det er aktuelt å gå til valg på en ny samarbeidsavtale.

Borgerlig side er nå splittet mellom to regjeringsalternativer, ettersom både Venstre og KrF har gjort det klart at de ønsker regjeringsmakt, men uten Frp.

- Vi skal inn i regjering, konkluderer Skei Grande, vel vitende om at dét kan bety tøffe forhandlinger med statsminister Erna Solberg etter valget.

31 punkter

Venstre har i dag ni representanter på Stortinget. Skei Grande viser i dag til en 31-punkts liste som Venstre i 2013 lovet å gjennomføre.

- 24 av de grunnene er nå gjennomført som politikk i Norge. Det er ganske store reformer som betyr mye. Vi fikk 5,2 prosent av stemmene den gang og har fått gjennomslag for 70 prosent av lista vår, sier partilederen.

Skei Grande holder fram lærerløftet som den største seieren i denne stortingsperioden, sammen med det faktum at det fortsatt ikke er noen oljeboring i Lofoten og Vesterålen.

- Folk lo av oss i 2013 og sa «åja, dere i Venstre tror liksom dere skal stanse regjeringa i Lofoten». Men vi fikk det til. Og det er utrolig viktig, sier hun.

Asylvansker

Venstre-lederen innrømmer at asylfeltet har vært en utfordring.

- Asyl- og flyktningfeltet har vært vanskelig for Venstre fordi regjeringen har søkt flertall med Arbeiderpartiet istedet for med oss.

Skei Grande sier de siste åra også har vært preget av tunge stunder da asyldebatten herjet som verst, og frontene mellom Frp og Venstre var på sitt aller mest steile.

- Men på netter hvor det er litt tungt, så tenker jeg på asylbarna Venstre har kjempet for og da føler at hvert eneste av de barna er verdt den kampen, legger hun til.

Nye løfter: Gratis barnehage og «Lærerløft 2.0»

Nestleder Terje Breivik forteller i dag at programforslaget som partiet skal votere over til helga leverer sterkt på tre punkter: Klima, omstilling og like muligheter.

- Og dersom vi skulle hatt et fjerde punkt så er det liberale verdier, som det er større grunn til å hegne om enn noen gang. Det behøver du ikke forlate stua di for å se, sier han.

Programkomiteen til Venstre innstiller blant annet på gratis barnehage til alle, erstatte barnetrygden, tredeling av foreldrepermisjon og gi flere barn tilgang til idrettsanlegg.

På kunnskapsområdet er programkomiteen i det gamle lærerpartiet Venstre opptatt av et «Lærerløft 2.0», hvor SFO skal styrkes og skolen skal få flere pedagoger, blant annet.

Venstre ønsker også å gå til valg på at Norge skal bli klimanøytral innen 2050 og permanent vern av sårbare områder.

- Og da er Lofoten, Vesterålen og Senja spesielt nevnt, opplyser Breivik.

Klimakrangel

Partiet fortalte nylig Dagbladet at de tror SV får en vanskeligere jobb å håndtere Arbeiderpartiet i klimasaker enn de har hatt med Frp de siste fire åra.

- Slik som Arbeiderpartiet framstår i klimasaker i dag, så tenker jeg umiddelbart at det blir en veldig vanskelig jobb, ja. Ap har ikke villet forplikte seg til store kutt på klimagassutslipp, fortalte nestleder Ola Elvestuen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media