Trine Skei Grande: - Det var riktig med åpenhet

Vil at et EOS-utvalget ser på håndteringen av terror-alarmen.

 RIKTIG: Trine Skei Grande mener at man bør se på hvordan man håndterte situasjonen når terror-alarmen, men at det var riktig med åpenhet. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
RIKTIG: Trine Skei Grande mener at man bør se på hvordan man håndterte situasjonen når terror-alarmen, men at det var riktig med åpenhet. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venste-leder Trine Skei Grande mener at regjeringens, PSTs og E-tjenestens åpenhet om terrortrusselen mot Norge i juli var riktig.

- Jeg ser ingen grunn til at man skal evaluere åpenheten rundt at man gikk ut offentlig å advarte om terror-trusselen, men man må gjerne evaluere hvordan de forskjellige etatene jobbet sammen og samhandlingen mellom de forskjellige tjenestene, sier Skei Grande til Dagbladet.

Hun mener at man bør se på hvordan man håndterte situasjonen når terror-alarmen gikk, og at det mest naturlige vil være at Stortingets granskingsutvalg for de hemmelige tjenestene (EOS-utvalget), skal vurdere hvordan trusselsituasjonen ble håndtert.

Var det riktig at politiet ble bevæpnet? - Jeg synes det er riktige ville være at EOS-utvalget håndterer dette og evaluerer hvordan de forskjellige etatene jobbet sammen og samhandlingen mellom de forskjellige tjenestene. Var det nok tjenestemenn på jobb? Var det riktig at politiet ble bevæpnet? Klarte de å dekke de viktigste stedene? Det er noen av de spørsmålene vi må prøve å få svar på, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til Dagbladet.

Hun var ikke tilstede på møtet 11. august der den utvidede utenrikskomiteen ble orientert om grunnlaget for regjeringens, PSTs og E-tjenestens håndtering av terrortrusselen mot Norge i juli.

Vite så mye som mulig - Jeg vet ikke hvilke konkret informasjon de kunne gå ut med i denne saken, men i et åpent demokrati mener jeg det er viktig at folk får vite hvilken informasjon man sitter på også i en slik situasjon. Jeg skjønner at man ikke kan gå ut med all informasjon ettersom man samarbeider med utenlandske tjenester, men jeg er i utgangspunktet for at folk skal få vite så mye som mulig, sier Trine Skei Grande.

Folkemord Hun mener det er svært viktig at man tar IS på alvor, og at den informasjonene som Dagbladet avslører i dag støtter opp under det.

- Vi må behandle IS som den terrorgruppa de er. De fremstår sopm en av de aller værste gruperingene ovenfor enkeltmennesker i de områdene de har makt. Det er ikke første gang noen utfører folkemord, men de som har gjort det tidligere har skjønt at det de gjorde var galt, og prøvd å skjule sine handlinger. Det nye er at IS er stolt over sine handlinger og dokumenterer og publiserer det de gjør. Da har noe med menneskeverdet forsvunnet i prosessen, sier Trine Skei Grande.