<strong>HISTORISK:</strong> Aldri tidligere har en partileder hatt lavere oppslutning blant egne velgere på Ipsos' målinger. Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke overrasket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HISTORISK: Aldri tidligere har en partileder hatt lavere oppslutning blant egne velgere på Ipsos' målinger. Venstre-leder Trine Skei Grande er ikke overrasket. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Trine Skei Grande om «sensasjonelt dårlige tall»: – Ikke uventet

Ingen partileder har noensinne fått dårligere skussmål av egne velgere enn det Trine Skei Grande får nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Venstre-velgerne har et godt øye til Bjørnar Moxnes. Hele sju av ti mener Rødt-lederen gjør en god jobb.

Halvparten av Venstre-velgerne er også begeistret for Høyre-leder Erna Solberg, Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken.

Men som Dagbladet fortalte i går skjer det noe når Venstre-velgerne blir spurt om innsatsen til sin egen partileder. Bare 16 prosent av Trine Skei Grandes egne velgere mener hun gjør en god jobb.

Historisk lavmål

Det er det laveste Ipsos har registrert for en partileder siden de begynte å måle partilederne jevnlig i 2016. Bare to ganger tidligere har en partileder fått tall i nærheten av det Trine Skei Grande nå opplever. Det er Thorbjørn Jagland like før han gikk av som Ap-leder høsten 2002 og Valgerd Svarstad Haugland før hun gikk av som KrF-leder i 2004.

– Dette er ikke uventet, sier Trine Skei Grande til Dagbladet, på spørsmål om hva hun tror er årsaken til den lave populariteten.

– Det viktigste for meg er å bruke valgkampen til å snu dette. Både jeg, de andre Venstre-statsrådene og Venstres stortingsrepresentanter reiser – og skal reise mer – rundt for å bredde ut partiet. Vi er et miljøparti og et skoleparti, men vi må også vise fram at vi er et næringsparti som er opptatt av selvstendig næringsdrivende, gründere og småbedrifter, fortsetter Grande.

Nede på 2-tallet

Venstre – og Grande – har hatt en dalende kurve etter at partiet gikk inn i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet. Det har heller ikke hjulpet å få KrF med på laget.

I sommer hadde Venstre ifølge nettstedet Poll of Polls et gjennomsnitt på målingene på over 4-tallet, men denne måneden har snittet falt til 2,6 prosent.

I går toppet det seg med Vårt Lands februarmåling. Den ga Venstre 1,7 prosent.

– Dette er tall vi ikke er fornøyd med. Vi må brette opp ermene og jobbe for at flere ser at Venstre får gjennomslag for en politikk hvor vi satser på skolen, tar vare på naturen og legger til rette for flere arbeidsplasser, sier Grande.

Valgforsker Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger har sett bakgrunnstallene i målingen og mener det bør føre til sterk bekymring i Venstre.

– Dette er sensasjonelt lave tall. Venstre burde jo gå oppover og markere seg, det var derfor de skulle inn i regjering. Det er klart at for den jevne miljøvelger, så ser det helt merkelig ut at et parti som skal være opptatt av miljø havner på feil side i saken om gruvedrift ved Repparfjorden, sier Tuastad.

PARTERAPI: Etter at Trine Skei Grande og Abid Raja skværet opp direkte på NRK torsdag kveld, har flere dratt sammenlikninger med NRK serien «Parterapi». Kommunikasjonsrådgiver Elizabeth Hartmann mener det hele virket som en forestilling som var innøvd på forhånd. Video: NRK, Twitter, Kristoffer Løkås/Dagbladet. Vis mer

– Grande roter det til

Tuastad presiserer at oppslutningen rundt Trine Skei Grande henger nøye sammen med oppslutningen til Venstre, slik det er for alle partier og partiledere. Likevel har det vært en markant nedgang siden sist måling i november, og de kan knyttes til helt bestemte forhold, mener valgforskeren.

– Det er ingen partileder som på egen hånd har rotet det til så mye som Trine Skei Grande. Jeg tenker på episoden med Abid Raja som førte til at han ble sykmeldt, omtalen av den populære Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo og sexskandalen som ble rullet opp i fjor. Dette er ting som hun helt selv har generert støy rundt. Det er ikke politiske angrep eller opprør internt, men klumsete oppførsel fra henne selv som har medført negativitet, sier Tuastad.

Valgforsker Bernt Aardal ved Universitetet i Oslo er inne på det samme som Tuastad.

– Trenden til Venstre er enda verre enn vi har sett tidligere. Spørsmålet er om de siste månedene med negativ oppmerksomhet rundt henne som leder og partiet, kan føre til ytterligere lavere oppslutning, sier Aardal.

– Uro innad i Venstre

Blant velgerne fra alle partier er det bare åtte prosent som mener Trine Skei Grande gjør en god jobb, mens konstituert KrF-leder Olaug Bollestad heller ikke er veldig populær i befolkningen med 11 prosent som mener hun gjør en god jobb.

Den store forskjellen er oppslutningen blant egne velgere. Hele 42 prosent av Bollestads egne velgere mener hun gjør en god jobb for partiet, mens altså bare 16 prosent av Venstres velgere sier det samme om Grande.

– Når du begynner å få så dårlige tall på meningsmålingene, skaper det uro innad i partiet. Hvis det er usikkerhet rundt lederskapet, er det noe som bare forverrer den situasjonen og utløser en diskusjon rundt Grandes lederskap. Den diskusjonen ser vi allerede, det er en del drypp som peker i retning av at det er en del som er misfornøyd med henne internt, sier valgforsker Bernt Aardal.

Miljø, skole og rus

Trine Skei Grande innrømmer at hun og partiet har en jobb å gjøre med å vise fram gjennomslagene de har fått i regjeringen.

– Det er ingen tvil om at Venstre har dratt denne regjeringen nærmere sentrum og gjort politikken grønnere, rausere og mer sosialliberal, sier Grande, og trekker fram vern av Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljeboring og elbil-revolusjonen som viktige gjennomslag på miljø.

Også på utdanning mener Grande partiet har fått til mye.

– Stadig flere søker læreryrket og 27.000 lærere har tatt videreutdanning. Vi har dessuten sørget for at flere tusen barn i familier med dårlig råd nå får tilbud om gratis barnehage, og vi skal gjennomføre en rusreform hvor behandling og ikke straff er hovedgrepet, sier Grande.

- MÅ TÅLE KJEFT: Partileder Trine Skei Grande snakker ut om kritikken. Video: Lars Eivind Bones Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer