Trine Skei Grandes drøm er å bli sjef over den norske skolen

Ønsker å bli kunnskapsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tønsberg (Dagbladet): Trine Skei Grande vil inn i regjering for å få fart på klimapolitikken, jernbaneutbyggingen og ikke minst sikre barn gode oppvekstkår og en god skole. Drømmen er å bli kunnskapsminister.

Hun mener Venstre trengs for å styre de store reformene i riktig retning, og ikke minst for å føre en ambisiøs klima- og miljøpolitikk. Det er bare to haker: Venstre må bli større. Og Venstre vil ikke sitte i regjering med Frp.

- Hvis du ser på klima- og miljøfeltet, så er det en del store prosesser som må drives fra departementet. Vi synes jo vi har fått til veldig mye fra den posisjonen i Stortinget som vi har nå. Vi har en invitasjon til å komme inn i regjering også, men den har både jeg og Knut Arild Hareide takket nei til, sier hun til Dagbladet.

- Erna har valgt Siv - For oss har ikke de svarte bilene vært viktigst. Det handler om hvor du tror du får gjennom mest. Og i dagens setting tror jeg vi får til mest utenfor, i Stortinget, ettersom Erna har valgt Frp framfor oss, sier hun.

- Skal du få redusert byråkratiet i norsk skole, må du sitte i departementet. Det får du ikke til fra Stortinget, sier Skei Grande. Hun peker spesielt på spesialundervisningen som hun mener er organisert på en ekstremt byråkratisk måte.

- Hva er muligheten for å bli statsråd?

- Velgerne må stemme på Venstre, det er den enkleste måten å få meg inn i regjering på.

- Ingen grenser - Må dere få en viss oppslutning for å gå inn i regjering?

- Nei, vi har gått inn i regjering med 3, 9 prosent, vi. Vi er ikke et 36, 9 prosent-parti. Det finnes ingen grenser for hva vi vil.
- Men du vil jo ikke sitte i regjering med Frp.

- Nei. Hvis man sitter i regjering, så hefter man for hverandre, selv om denne regjeringen har prøvd å avvikle det prinsippet. Det betyr at når en statsråd jukser med forskning, så angår det ikke forskningsministeren. Da skal han han slippe å mene noe om, for det er ikke hans parti. Sånn går det ikke an å holde på hvis du skal bygge tillit til den jobben du gjør.

Har 500 dager - Er det aktuelt med en samarbeidsavtale med en Høyre/Frp-regjering også i neste periode?

- Det er det landsmøtet i 2017 som må bestemme neste år. Vi har 500 dager på å diskutere i partiet hva. Det pågår en debatt i Venstre om hvordan vi skal formulere oss. Men velgerne skal få vite før valget hva vi mener. Det vi sa foran valget i 2013 var at et borgerlig flertall skal gi borgerlig regjering, og at det var lite sannsynlig at Venstre ville sitte i regjering med Frp.

- Nå sier du at det ikke er noe du ser for deg?

- Ja. Jeg har oppfattet at Siv har hatt stort ønske om å gjøre Frp til et regjeringsparti som kan samarbeide med andre. Men jeg synes ikke alle i partiet har vært med på laget, sier Skei Grande.

Jobbet for barn Landsmøtet i Tønsberg i helga gjorde en rekke vedtak om barns oppvekst, i barnehage, skole og fritid, og etter foreldrenes skilsmisse. Vedtakene vil legge føringer for programprosessen fram mot neste landsmøte og valget i 2017.

- Dette er den liberale familiepolitikken som tar utgangspunkt i barna. Og hvis det er noe jeg har holdt på med hele livet, så er det Barnekonvensjonen og barns rettigheter. Før jeg ble politiker, var det jo det jeg jobbet med, sier Skei Grande.

Strid om nattåpent Venstre-lederen tok ordet bare en gang under debatten på landsmøtet. Til gjengjeld var hun brennende engasjert. Det gjaldt forslaget om nattåpne barnehager for foreldre som jobber i turnus.

- Det er på grensa til brudd med Barnekonvensjonen å sette barna bort om natta, sa hun i debatten.

- Barnekonvensjonen sier at du skal ha retten til et hjem. For de fleste av oss er hjemmet et sted der vi sover. Barnehagen er ikke. Dette handler om synet på strukturer for barn. Nattåpne barnehager er ikke barns behov, det er voksnes behov som vi finner en ordning for.

- Hvordan skal foreldre som har barn i nattåpne barnehager, oppfatte dette?

-Jeg hadde håpet at det å ha barn faktisk var et godt nok argument å slå i bordet med når man skal lage turnuslister. Da må vi kanskje gjøre noe med arbeidsmiljøloven, sier Skei Grande.