Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trine til Siv og Erna: - Uttrykket «hjelpe dem der de er» høres nå hult ut

Venstre vil reversere kutt i bistand med 4,4 milliarder, men vil bruke 550 bistandsmillioner til å finansiere flyktningstrømmen.

VIL REVERSERE KUTT:  Partileder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik (t.h.) la frem Venstre sitt alternative budsjett mandag. Også Venstre går hardt til verks. De ønsker å reversere en rekke av regjeringens kuttforslag, blant annet bistandskuttene til Latin-Amerika, Afrika og støtte til sivilsamfunn i sin helhet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VIL REVERSERE KUTT: Partileder Trine Skei Grande og nestleder Terje Breivik (t.h.) la frem Venstre sitt alternative budsjett mandag. Også Venstre går hardt til verks. De ønsker å reversere en rekke av regjeringens kuttforslag, blant annet bistandskuttene til Latin-Amerika, Afrika og støtte til sivilsamfunn i sin helhet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Venstre-leder Trine Skei Grande og finanspolitisk talsperson Terje Breivik la i dag fram Venstres alternative forslag til statsbudsjett for 2016.

Partilederen trekker blant annet fram følgende svakheter i regjeringens forslag til statsbudsjett:

• Høy oljepengebruk, men liten andel går til det grønne skiftet
• Ubalanse mellom å satsing på vei og satsing på jernbane
• Lite grønn og usosial skattereform
• Kutt i bistand for å finansiere flyktningstrømmen

- Begrepet «hjelpe dem der de er» høres hult ut med regjeringens forslag til tilleggsproposisjon, sier Grande til Dagbladet.

- Er det gjennomførbart? Regjeringen har foreslått å kutte 4,2 milliarder kroner fra bistandsbudsjettet neste år og vil bruke pengene til å betale ekstrakostnaden på 9,5 milliarder kroner knyttet til økte flyktninger i 2016.

Dette vil føre til at Norge må avslutte flere konkrete bistandstiltak, uten at regjeringen har svart på akkurat hva dette innebærer.

Også Trine Skei Grande stiller spørsmål med dette.

- Jeg lurer på om deres forslag til kutt på bistand i det hele tatt er gjennomførbare. Dette er langsiktige driftavtaler med bistandsprosjekt. Jeg vet at noen av organisasjonene har styremøter akkurat nå hvor de lurer på hvem de skal si opp hvis avtaler må avvikles over natta, sier Grande.

Vil reversere kutt Allerede i sine første kommentarer til forslaget fra regjeringen fastslo KrF-leder Knut Arild Hareide at det blir «krevende» å bli enige med regjeringspartiene i budsjettforhandlingene, og foreslo å øke bistandsbudsjettet med 790 millioner kroner i stedet for å kutte.

Også Venstre går hardt til verks. De ønsker å reversere en rekke av regjeringens kuttforslag, blant annet bistandskuttene til Latin-Amerika, Afrika og støtte til sivilsamfunn i sin helhet.

I tillegg ønsker de å reversere det regjeringen har kalt kostnadsdempende tiltak på 400 millioner, som blant innebærer kutt i opplæring av mindreårige asylsøkere, økonomisk støtte til beboere i mottak og norskopplæring til asylsøkere i mottak.

Av regjeringens forslag til kutt på 4,6 milliarder (kutt i bistand + kostadsdempende tiltak), ønsker Venstre å reveresere kutt på hele 4,4 milliarder.

- Høres rart ut Men også Venstre er for å kutte noe i bistand. De sier blant annet ja til å bruke 550 millioner fra bistandsbudsjettet for finanisere flyktningstrømmen. Dette rammer blant annet bistand til Asia, tiltak i nordområdene og flere FN-program.

- Hvor går smertegrensen deres?

- Kutt i langsiktig bistand og kutt i fredsarbeid høres ganske rart ut når man ser folkestrømmen som nå er i bevegelse.

Grønt skatteskifte I Venstres forslag til alternativt budsjett har de også lagt inn massive skjerpelser på skatt og avgift for å framskynde det grønne skiftet.

De foreslår 10 milliarder i skatt- og avgiftskjerpelser på blant annet bensin og diesel, og nærmere 2,5 milliarder i grønne skattelettelser.

- Vi venter ikke på en grønn skattekommisjon. Vi tror en grønn skattekommisjon sikkert kan komme med mange gode forslag til oss, men vi gjennomfører et skatteskifte på 12,5 milliarder i det budsjettet vi nå legger fram, sier Grande.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media