Trine trekker seg ikke - uansett valgresultat

- Jeg vil bruse med mine fjær lenger enn til 2020, sier Venstre-lederen til Dagbladet.

VIL BRUSE MER: Trine Skei Grande må stadig svare på spørsmål om hennes framtid som partileder for et Venstre som stabilt ligger på 2-tallet på målingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VIL BRUSE MER: Trine Skei Grande må stadig svare på spørsmål om hennes framtid som partileder for et Venstre som stabilt ligger på 2-tallet på målingene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Pressekonferansen i forkant av Venstres landsmøte til helga handlet i stor grad om Trine Skei Grandes framtid.

Igjen og igjen måtte partilederen parere spørsmål om hennes posisjon og mulig lederstrid i Venstre. Grande ville ikke ta ordet krise i sin munn, selv om partiet fikk 1,8 prosent oppslutning på Vårt Lands siste måling.

- 1,8 prosent, Grande. Men det er ikke en krise ifølge deg?

- Jeg har sagt at vi står i en alvorlig situasjon, og det er omtrent det samme, sier hun til Dagbladet.

Ingen partileder har noensinne fått dårligere skussmål av egne velgere enn det Grande får nå, viser Dagbladets ferske måling.

Tre navn

Hun har tidligere forklart den fallende oppslutningen blant annet med at Venstre har «kravstore velgere». Tirsdag peker Dagbladets Venstre-kilder på tre kandidater til å erstatte henne: Guri Melby, Abid Raja og Sveinung Rotevatn.

Trine Skei Grande nevnte de samme tre da hun selv listet opp lederkandidater i partiet. Hun hoppet bukk over nestlederne Ola Elvestuen og Terje Breivik.

- Jeg er ikke stressa fordi noen bak meg aspirerer til å bli partileder. Fordi én dag er det noen som er ny Venstre-leder, og da må den personen være best mulig forberedt.

Under pressekonferansen sa Grande flere ganger at hun gjerne tar en lederdebatt i partiet.

- Det er de dårligste sjefene som ikke lar noen ledertalenter vokse fram etter seg. Det er lov å bruse med fjærene og vise seg fram. Det tror jeg bare mobiliserer krefter i et parti, forklarer hun etterpå.

Fjær

Grande slår likevel kategorisk fast at hun ikke tenker å gi seg som partileder ved landsmøtet neste år.

- Jeg har lyst til å bruse med mine fjær litt lenger enn til 2020, sier hun.

Både Guri Melby og Abid Raja ga åpne svar da Dagbladet spurte dem om en mulig lederrolle i Venstre. Dagbladet kjenner også til at Unge Venstre-miljøet er støtter statssekretær Sveinung Rotevatn som ny leder etter Grande.

- Hva fremtiden bringer er umulig å spå, sier Raja til Dagbladet mandag kveld.

- Lederdebatten ikke så levende

Grande avviser at hun nå er i gang med å samle støtte til landsmøtet neste år, når hun står til gjenvalg.

- Må du mobilisere støtte i partiet ditt nå?

- Nei. Alle gangene jeg har møtt organisasjonen min, har jeg fått massiv støtte. For meg føles ikke lederdebatten så levende i partiet som den framstår i media, sier Grande.

Tre grep

Tirsdag presenterte hun og Venstre-ledelsen tre grep for å få partiskuta på rett kurs før valget i høst.

- Vi skal spille mye mer på lag med våre lokale kandidater over hele landet. Stortingsgruppa har organisert seg annerledes og er i gang med utstrakt reisevirksomhet, sa hun til pressen.

I tillegg vil Grande at partiet skaper mer blest om lokale kandidater og saker, samt at partiet i større grad trekker i samme retning.

LEI SEG: Fra talerstolen under Venstres landsstyremøte uttalte Trine Skei Grande at hun var lei seg. Her forklarer hun hvorfor. Video: Steinar Solås Suvatne / Dagbladet Vis mer

Hun fortalte også at Venstre må bli flinkere til å profilere seg selv og vise fram sine gjennomslag.

- Vi tror på kompromisser, men det kan bli litt for mye av det gode. Vi må bli flinkere til å dyrke seire, sa hun til pressen.

Raja uenig

Abid Raja sa nylig at han ikke er enig med partilederen sin.

- Våre velgere er ikke spesielt krevende - Venstre-velgere er blide. De er opptatt av familie, skole og næring - akkurat som folk flest. Problemet er heller at vi i Venstre ikke har vært flinke nok til å kommunisere vår politikk og våre gjennomslag i regjeringen, sier Raja til Dagbladet og legger til:

- Jeg er glad i hver og en av velgerne mine i Akershus. Jeg tror ikke Venstre-velgere er så illojale som som noen skal ha det til.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer