AVKLARING: Venstres nye stortingsgruppe møttes onsdag for første gang. Kilder i partiet sier det kan ta lang tid før partiledelsen fatter en beslutning i spørsmål om å tre inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
AVKLARING: Venstres nye stortingsgruppe møttes onsdag for første gang. Kilder i partiet sier det kan ta lang tid før partiledelsen fatter en beslutning i spørsmål om å tre inn i regjering med Høyre og Frp. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Regjeringsforhandlinger:

Trine vil holde Erna på pinebenken i månedsvis

Det kan drøye helt til jul før ny regjering er på plass. De fire borgerlige partilederne møtes til maktforhandlinger i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag ettermiddag møttes Venstres nye stortingsgruppe for første gang. De åtte representantene skal være med på å bestemme hvilke krav partiet skal stille i møte med Erna Solberg og Siv Jensen.

Torsdag kveld treffes de fire borgerlige partilederne i statsministerboligen for å diskutere regjeringssamarbeid og andre samarbeidsmuligheter.

Kan gå helt til jul

Venstre-leder Trine Skei Grande bekrefter nå at det i alle fall ikke blir noen klargjøring av regjeringsspørsmålet før etter at statsbudsjettet er lagt fram 12. oktober. Da er det allerede gått en måned siden den borgerlige valgseieren.

- Vi har en regjering og de har laget et budsjett som er gått i trykken hvor Venstre ikke hadde noen innflytelse. De skal få lov til å legge fram det budsjettet, og så skal vi forhandle ut fra det mandatet velgerne har gitt oss, sier Skei Grande til Dagbladet.

Kilder i Venstre sier at en avklaring kan drøye mye lenger enn som så. Partiledelsen har rikelig med is i magen. Dagbladet erfarer at Venstre nå vil bruke tid som forhandlingstaktikk mot Høyre og Frp.

- Vi har det overhodet ikke travelt med dette. Det kan fort bli jul før vi bestemmer om vi vil inn i regjering eller ei, sier en kilde.

Blågrønt håp

Venstres mål er fortsatt en blågrønn regjering bestående av Venstre, Høyre og KrF.

Venstre-kilder sier de regner det som «ekstremt usannsynlig» at partiet går i regjering med Frp.

Men Venstre har, i motsetning til KrF, ikke utelukket verken å gå inn i regjering med Høyre og Frp eller å inngå en ny samarbeidsavtale. Kravene fra Venstre, uavhengig av samarbeidsform, er gjennomslag i strategisk viktige saker. Dersom de skal inn i regjering, vil de kreve flere tunge statsrådsposter.

- Politikken bestemmer

Etter første møte med sin nye stortingsgruppe onsdag, ville Trine Skei Grande fortsatt ikke utelukke en regjering med Frp.

- Vi gikk til valg på en blågrønn regjering, er Venstre-lederens eneste svar på spørsmål om Frp.

- Det er politikken som bestemmer, legger hun til.

Det er hovedsak klima, skole og gründervennlig skattepolitikk som står øverst på Venstres ønskeliste i forhandlingene med Erna Solberg og Siv Jensen.

Statsminister Erna Solberg besøker FN i New York denne uka, og var utilgjengelig for kommentar onsdag. Dagbladet erfarer at statsministeren også forventer at det kan gå langt inn i adventstider før Venstre eventuelt trer inn i regjeringen. Heller ikke kilder i Høyres stortingsgruppe regner med at noe skjer før etter regjeringens budsjett er lagt fram 12. oktober.

KrFs plan

Når Erna Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande møtes i Statsministerboligen torsdag kveld, kommer ikke KrF-lederen til bords med annet enn samarbeidsvedtaket fra landsmøtet.

Der står det tydelig at KrF ønsker en sentrum-høyre-regjering, og at hvis partiet ikke får dette, går de mest sannsynlig i opposisjon. Heller ikke KrF har det travelt med å finne en løsning.

Hareide avviste muligheter for en samarbeidsavtale med regjeringen i valgkampen. Samarbeidsmuligheter i KrF diskuteres når partiets nye stortingsgruppe møtes fredag denne uka. I NRK-debatt dagen etter valget gikk KrF-leder Hareide langt i å si at et blågrønt regjeringsprosjekt er urealistisk.

- Men det er ikke endelig avslått, sier en KrF-kilde.