Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trine vil inn i Ernas regjering i 2017

Venstre-lederen vil ha Erna som statsminister i fire nye år.

SAMARBEIDSMØTE: Regjeringspartiene og ledelsen i støttepartiene Venstre og Krf møtes i dag i Nydalen. Venstre-leder Trine Skei Grande kom sammen med nestlederne Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik.  Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
SAMARBEIDSMØTE: Regjeringspartiene og ledelsen i støttepartiene Venstre og Krf møtes i dag i Nydalen. Venstre-leder Trine Skei Grande kom sammen med nestlederne Ola Elvestuen (t.v.) og Terje Breivik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 1200 satte partilederne, nestlederne, de parlamentariske lederne og rådgivere i regjeringspartiene og Venstre og KrF seg ned til drøftingsmøte i Nydalen der de forhandlet fram samarbeidsavtalen som ga Erna Solberg regjeringsmakt i 2013.
Frps første nestleder Per Sandberg er på reise og var ikke med ved møtestart.

Hovedtemaet for møtet er omstilling, arbeid, grønt skifte og utfordringer i samarbeidet. Etter en krevende vinter der den nye innvandrings- og integreringsministeren, Sylvi Listhaug (Frp), har provosert med sine 40 asylinnstrammingsforslag, uttrykte partitoppene forventning om en konstruktiv tone på dette møtet.

Velger borgerlig samarbeid Venstre kom til møtet med en pakke med forslag til det grønne skiftet kan sikres.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til Dagbladet at hun tror det er bedre muligheter til å få til et grønt skfite med Høyre enn med Ap. Det mener hun er viktig å synliggjøre i budsjettet som skal lages for valgåret 2017.

- Det blir viktig å vise at det i brytningen mellom Høyre og Venstre ligger løsninger for å få til et nytt, grønt skatteskifte. Mulighetene for å få til det, ligger på denne siden av politikken. Det er bare å se på når vi lager en miljøavgift på flyseter hvordan Ap forholder seg til det. Da synes jeg det er vanskelig å se for seg hvordan man kan få til et grønt skatteskifte.

- Så du ønsker fire nye år med Erna som statsminister?

- Jeg vil ha fire nye år der Venstre blir så mye større at vi kan også gå inn i regjering, svarer Skei Grande. Hun sier det vikigste med dette møtet i Nydalen er å lage en strategi for hvordan det kan skapes nye, grønne arbeidsplasser i Norge.

Må ha grønn plan
- Det er mye som har endret seg siden vi satt her i 2013 og laget den første samarbeidsavtalen. Det som har skjedd med norsk økonomi, med det grønne skiftet som er i ferd med å skje, må også føre til politiske grep. Vi har med oss en masse forslag i veska i dag som kan bidra til det grønne skiftet, til sterkere gründerskap, forskning og alt vi må satse på for å skape arbeidsplasser for framtida.

Vi som har flertall på Stortinget, må ha en felles plan for hvordan vi kan skape framtidas arbeidsplasser. Det ligger i de nye grønne næringene og et nytt skattesystem som gjør at det blir dyrere å forurense og billigere å skape arbeidsplasser. Det er mange store grep som må tas for å skape omstilling.

- Er det økonomisk handlingsrom for slike store grep?

- Ja, hvis man er villig til å prioritere, er det det. Vi må prioritere de viktigste tingene først. Det grønne skiftet i Norge er det viktigste vi gjør for gi trygghet og sikkerhet for folk og velferdsstaten vår, sier Skei Grande.

Vanskelig asylsamarbeid På vei inn i møtet er Erna Solberg åpen på at samarbeidet mellom regjeringen og KrF og Venstre til tider har vært vanskelig.

- Det er noen saker som er vanskeligere enn andre. Der avstanden er størst mellom de borgerlige partiene, vil det alltid være litt vanskeligere enn på de andre områdene. Det er klart at asyl- og innvandringspolitikken er ett av de. Der var det mange som sa at de ikke trodde det ville være mulig å finne en løsning på mellom Frp og Venstre forrige gang vi var her i Nydalen, men det fant vi, sier Solberg.

Hun viser til at hele bredden i det politiske her er representert innad i samarbeidet.

Regjeringen er helt avhengig av å ha med seg KrF. Partiet har åpent leflet med muligheten for et samarbeid med Arbeiderpartiet i stedet.

- Kan bli bedre Partilder Knut Arild Hareide er sier samarbeidet alltid kan bli bedre.

- Jeg tror det er viktig at vi møtes, slik vi gjør nå. Da vi var her i fjor snakket vi om den sosiale profilen. Jeg opplever at regjeringen lyttet til det, sier Hareide.

I morges inviterte Erna Solberg alle partene i asylforliket til et møte hun omtaler som et «lyttemøte». Etter møtet slo Lysthaug fast at det viktigste er å gjøre det som er riktig for landet. Hun ville ikke bekrefte at asylforliket ligger fast.

- Opplever du at Sylvi Listhaug lytter?

- En statsråd skal bidra til å finne gode løsninger og det er det viktig at Sylvi Listhaug er opptatt av - og ikke bare bidra til å spre en uro. Å finne løsninger for landet er viktig.

- Listhaug må levere - Er Listhaug opptatt av det?

- Det har jeg utfordret henne på, og jeg skal dømme Listhaug på det hun leverer, sier Hareide.

Han viser til at partiet gjennom samarbeidsavtalen har fått gjennomslag for viktige saker som opptrappingsplanen mot vold mot barn og satsing på flere lærere. Han vil nå at planen følges opp med penger, og sa at det fortsatt er utfordringer når det gjelder fattigdomsbekjempelse, og mente Redd Barnas uttalelse om at maksimalt 10 prosent av bistandsbudsjettet bør brukes til flyktningtiltak i Norge, var et klokt råd.

- Norge bør ikke være det landet som mottar mest bistand fra seg selv. Akkurat nå er flyktningsituasjonen i Europa krevende, men vi må ikke glemme at det er mange land som har det verre, sier Hareide.

-