Trines kroner ut av landet

Nesten én million skattekroner forsvant rett ut av statskassa da Trine Rein flagget ut med platekontrakten sin tidlig i fjor. Det blir ingen eksportkroner til Norge, uansett hvor mye den populære popartisten selger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kulturminister Turid Birkeland vil at Norge skal bli en popeksporterende nasjon. I går var hele Norges musikkbransje samlet for å diskutere problemer og løsninger knyttet til dette.

- Jeg har ennå ikke sett en kontrakt skrevet i Norge som holder. Dere vil miste artister rett ut av landet hvis ikke det ordnes opp. Det ville ikke vært noe problem for meg å stjele artister fra dere, sa Tim Prior under møtet. Han er en av veteranene i den engelske platebransjen.

Null eksport

Norges mest kjente popartist Trine Rein har solgt over en million album. Da hun ga ut album nummer to, «Beneath my skin» i 1996, ble kontrakten flyttet til Danmark.

- Det stemmer at plateselskapets inntekter av eksport til Japan og ellers i verden går til Danmark i dag. Norge tjener bare penger på plater som selges hjemme i Norge, bekrefter Reins manager Jon Overgård .

Dermed sitter Norge bare igjen med personskatt fra Trine Rein. Hun er riktignok Nesodden kommunes største skatteyter, men dette gir ikke utslag på Norges eksportstatistikk.

Mye krangling

Konsernpolitikken til de store multinasjonale plateselskapene styrer mye av aktiviteten her hjemme i Norge. Selv om Norge avler fram gode kommersielle artister, betyr dette ikke nødvendigvis at kronene forblir i landet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer