Trine Skei Grande

Trines seier - og harde oppgjør

Både VG og politiet får smekk når Trine Skei Grande tar et oppgjør med holdninger til rus. Snart er hennes største seier et faktum. - Et bevis for hvorfor vi sitter i regjering, sier hun.

FORNØYD MED SEIER: Trine Skei Grande mener Venstres gjennomslag i den nye rusreformen er grunn god nok til å sitte i regjering med Frp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORNØYD MED SEIER: Trine Skei Grande mener Venstres gjennomslag i den nye rusreformen er grunn god nok til å sitte i regjering med Frp. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Denne seieren er alene grunn god nok til å stå i regjeringssamarbeidet, grunn til å tåle ting man egentlig ikke liker.

- Grunn til å tåle et parti man ikke liker, også?

- Det sa jeg ikke, men rusreformen er den viktigste sosialpolitiske reformen på mange tiår.

En stor seier

Kulturminister og Venstre-leder Trine Skei Grande er engasjert når hun snakker om partiets hittil viktigste gjennomslag i den borgerlige regjeringen: En liberalisering av ruspolitikken.

Rusreformutvalget foreslo i desember å gå bort fra å anmelde og straffeforfølge personer som blir tatt med brukerdoser med narkotika på seg. I stedet skal man gis et møte med hjelpetjenesten i kommunen med tilbud om frivillig hjelp og behandling. Det blir ingen sanksjoner dersom vedkommende ikke møter opp.

Venstre har gjennom Granavolden-erklæringen bundet de andre regjeringspartiene til en omfattende rusreform. Målet er at lovendringer skal være gjort innen 2021.

Dragkamp

Skei Grande beskriver rusreformen som et paradigmeskifte, men KrF og Frp er lunkne til liberaliseringen.

- I verste fall vil avkriminalisering senke terskelen for å få ungdom til å prøve narkotika, sa KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad før jul.

Dagbladet vet at det var skarpe forhandlinger på Granavolden om rusreform. Venstre satt hardt mot hardt, og sto på kravet om gjennomslag til tross for motstand fra KrF og Frp.

- Det var på Granavolden at jobben ble gjort, bekrefter Skei Grande.

HOLDNINGSENDRING: Fra kaffebaren til = Oslo i Akersgata håper Venstre-lederen at storsamfunnet skal se annerledes på rusavhengige som følge av Venstres innsats i regjering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
HOLDNINGSENDRING: Fra kaffebaren til = Oslo i Akersgata håper Venstre-lederen at storsamfunnet skal se annerledes på rusavhengige som følge av Venstres innsats i regjering. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Lederkamp

Hun står i en lederstrid i eget parti, hvor også regjeringssamarbeidet er omstridt. Trine Skei Grande trenger sårt en opptur blant sine egne. Rusreformen kan være den oppturen.

- Dette er en stor seier for deg personlig?

- Det er først og fremst en seier for alle som er rammet av rus og av dagens feilslåtte politikk. Men det er også et veldig godt argument for hvorfor vi sitter i regjeringen. Venstre hadde aldri fått dette gjennomslaget uten å gå inn i regjering. Det viser at det var en god idé.

- Vi har feilet

Hun tror rusreformen vil sørge for en grunnleggende holdningsendring i det norske samfunnet.

Derfor mener Skei Grande dette er tida for å reflektere: Samfunnet har i bunn og grunn feilet på hele rusfeltet gjennom flere tiår, mener hun.

- Vi har akseptert at folk lever forferdelige liv, straffeforfølges av politiet, og nektes smertestillende på sykehuset. Holdningene til rusavhengige i Norge har vært fæle. I realiteten har det norske samfunnet sagt at det er folk blant oss - de rusavhengige - som ikke er like mye verdt som resten av oss, sier Venstre-lederen.

Raser mot VG

Hun peker på VGs utspill på lederplass på selveste julaften i 2019. Her skrev VG at rusformen ville gi «ungdom anledning til å eksperimentere med narkotika uten at det skal ha korrigerende konsekvenser».

HEKTISK: Førjulstida kan være ganske hektisk, og spesielt for en kulturminister som Trine Skrei Grande med mye på tapetet. Video: Emilie Rydning. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

«At politiet jager slitne junkier for å prakke på dem bøter, er en myte noen dessverre ser seg tjent med å holde liv i», slo lederartikkelen også fast.

Skei Grande blir stram i blikket.

- VG omtalte rusavhengige som slitne junkies på lederplass - på julaften! Det sier noe om holdningene. Julaften er kanskje den vanskeligste dagen i året for veldig mange pårørende til rusavhengige. Det er litt av en hilsen å få fra VG, det må jeg si. Det var ganske hjerterått.

Rusreformen vil endre slike holdninger over tid, mener Skei Grande.

- Om fem år vil «alle» se på reformen som selvsagt, sier hun og trekke paralleller til røykeloven.

Ut mot politiet

Også politiet vil nå måtte jobbe annerledes, forklarer Skei Grande.

- Jeg så en Twitter-melding før jul hvor politiet arresterte to personer som lette etter klær i en Fretex-container. Personene ble funnet med brukerdoser på seg, og politiet jublet over straffen vedkommende kunne gis. Hva slags samfunn har vi fått, når vi har et politi som skryter av slikt? Det er et bevis, sammen med VG-lederen, på hvor feil vi har kommet ut, sier hun.

Skei Grande understreker at hun tror mange politifolk, særlig dem som jobber ute i felt i byene, deler Venstres syn på en liberalisering av narkotikaloven.

- Rusavhengige skal i framtida få helsehjelp, ikke politihjelp.

SPØRRETIME: Trine Skei Grande (V) satt ikke pris på å bli kalt arrogant av SVs Freddy Andre Øvstegård. Video: Stortinget Vis mer
Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer