- LIBYERNES REVOLUSJON: Til tross for Norges bidrag til Nato-operasjonen i Libya, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre at dette først og fremst er libyersnes revolusjon. Foto: Jonas S. Rasch/Dagbladet
- LIBYERNES REVOLUSJON: Til tross for Norges bidrag til Nato-operasjonen i Libya, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre at dette først og fremst er libyersnes revolusjon. Foto: Jonas S. Rasch/DagbladetVis mer

- Tripoli falt raskere enn noen kunne forestilt seg

Jonas Gahr Støre anerkjente det norske personellet som har bidratt til Muammar Kadhafis fall på besøk i Bodø. - Men det er libyernes revolusjon, understreker han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BODØ (Dagbladet): Utenriksminister Jonas Gahr Støre besøkte i dag Bodø hovedflystasjon, der han møtte flere av nøkkelpersonellet under Norges jagerflybidrag.

- Jeg tror Tripoli har falt raskere enn noen hadde forestilt seg. Det viser noe med at når et diktatur er i oppløsning, så går det fort, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre ti Dagbladet.

- Lite fristende med Kadhafi som fri mann På besøket møtte han flere av de som har bombet mål i Libya for Norge, og fikk også en orientering om situasjonen i Libya nå.

- Hvor viktig er det å finne Kahafi?

- Det må folket i Libya finne ut av, og jeg tror de har ganske stor motivasjon for å finne ham med den faren det kan være for at han kan organisere vold eller lignende mot de som skal overta. Det er lite fristende, og jeg tror det er en prioritet for de som skal overta.

- Er det viktig at de overtar hele Libya? Det kommer meldinger om at Sirt fremdeles er under kontroll av Kadhafi-lojale styrker.

- Det er det vi også hører, og jeg tror igjen det vil være en prioritet å få kontroll over hele Libya. Det er ikke usannsynlig at det vil kreve militær innsats, sier Gahr Støre.

- Libyernes revolusjon Norge anerkjente nylig Libyas overgangsråd som landets legitime myndighet, og utenriksministeren mener det stiller krav til dem.

- Det er de vi nå kan forholde oss til i det nærmeste vi kan komme i perfekt situasjon. De må opptre på en måte som folkeretten og vurderer sine motstandere etter humanitærretten. Så må sikkerhetsrådet etterhvert vurdere når man kan oppheve frys av midler, slik at Libya kan komme inn i regional- og verdensøkonomien igjen.

- Hva kan du si om møtene mellom opprørerne og norske myndigheter i Oslo?

- Det vil jeg ikke kommentere på nåværende tidspunkt.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er klar på at Norge og det internasjonale samfunnet har hatt en viktig rolle for å legge til rette for maktovergangen i Libya, men mener det er helt avgjørende at det er libyernes revolusjon.

- Det er libyerne som har reist seg mot Kadhafi, ingen utenfra kunne gjøre det. Det at hans militære makt har vært svekket etter operasjonen med mandat i sikkerhetsrådet har en medvirkende årsak, men uten at det libyske folk hadde hatt mot til å reise seg, hadde ikke det skjedd, sier Gahr Støre til Dagbladet.