«Tripp trapp»-designeren tapte kontorstolstrid

Anklaget samarbeidspartner for designkopi.

FIKK IKKE MEDHOLD: Den kjente industridesigneren Peter Opsvik, som blant annet står bak designsuksessen «Tripp trapp», prøvde å stanse designregistreringen til en av sine samarbeidspartnere. Han tapte på alle punkter. Arkivfoto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
FIKK IKKE MEDHOLD: Den kjente industridesigneren Peter Opsvik, som blant annet står bak designsuksessen «Tripp trapp», prøvde å stanse designregistreringen til en av sine samarbeidspartnere. Han tapte på alle punkter. Arkivfoto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den prisbelønnede designeren Peter Opsvik har anklaget en av sine samarbeidspartnere for å kopiere designen hans, men fikk ikke medhold på noen punkter av Patentstyret.

Dermed ble det satt et foreløpig punktum for en kontorstolkonflikt som har vart siden mars i fjor.

Da leverte det norske selskapet Variér Furniture (Variér) inn en søknad til Patentstyret om registrering av en kontorstoldesign, og to måneder seinere ble søknaden innvilget.

Men like etter kom Opsvik på banen. Han er mannen bak verdensomspennende designsuksesser som «Tripp trapp»-stolen fra 1972, og har vunnet flere hundre kopisaker verden over.

Opsvik leverte inn et krav om at registreringen av Variér-stolen ble opphevet, fordi han mener designen er for lik hans prisbelønnede kontorstolserie Capisco.

- Tilstrekkelig forskjell Capisco-stolen ble lansert allerede på 80-tallet, og kjennetegnes av at stolryggen og armelenene er utformet i en tydelig korsform. I tillegg har stolsetet en opphøyning på midten, som en ridesal.

Patentstyret ga imidlertid ikke Opsvik medhold i klagen, blant annet fordi de mener Variérs stol framstår som mye rundere i formene enn Opsviks klassiske design, og at armlenene er relativt ulike.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer