FIKK IKKE MEDHOLD: Den kjente industridesigneren Peter Opsvik, som blant annet står bak designsuksessen «Tripp trapp», prøvde å stanse designregistreringen til en av sine samarbeidspartnere. Han tapte på alle punkter. Arkivfoto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
FIKK IKKE MEDHOLD: Den kjente industridesigneren Peter Opsvik, som blant annet står bak designsuksessen «Tripp trapp», prøvde å stanse designregistreringen til en av sine samarbeidspartnere. Han tapte på alle punkter. Arkivfoto: Elisabeth Sperre Alnes/DagbladetVis mer

«Tripp trapp»-designeren tapte kontorstolstrid

Anklaget samarbeidspartner for designkopi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den prisbelønnede designeren Peter Opsvik har anklaget en av sine samarbeidspartnere for å kopiere designen hans, men fikk ikke medhold på noen punkter av Patentstyret.

Dermed ble det satt et foreløpig punktum for en kontorstolkonflikt som har vart siden mars i fjor.

Da leverte det norske selskapet Variér Furniture (Variér) inn en søknad til Patentstyret om registrering av en kontorstoldesign, og to måneder seinere ble søknaden innvilget.

Men like etter kom Opsvik på banen. Han er mannen bak verdensomspennende designsuksesser som «Tripp trapp»-stolen fra 1972, og har vunnet flere hundre kopisaker verden over.

KLASSIKER: Den første Capisco-stolen kom på markedet i 1984. 17 år seinere ble Peter Opsvik hedret med Klassikerprisen fra Norsk Designråd. Foto: Håg
KLASSIKER: Den første Capisco-stolen kom på markedet i 1984. 17 år seinere ble Peter Opsvik hedret med Klassikerprisen fra Norsk Designråd. Foto: Håg Vis mer

Opsvik leverte inn et krav om at registreringen av Variér-stolen ble opphevet, fordi han mener designen er for lik hans prisbelønnede kontorstolserie Capisco.

- Tilstrekkelig forskjell Capisco-stolen ble lansert allerede på 80-tallet, og kjennetegnes av at stolryggen og armelenene er utformet i en tydelig korsform. I tillegg har stolsetet en opphøyning på midten, som en ridesal.

Patentstyret ga imidlertid ikke Opsvik medhold i klagen, blant annet fordi de mener Variérs stol framstår som mye rundere i formene enn Opsviks klassiske design, og at armlenene er relativt ulike.

- Vi mener at det er tilstrekkelig forskjell mellom stolene til at det ikke er brudd på designloven, sier seksjonssjef i Design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret, Knut Andreas Bostad, til Dagbladet.

- Trist sak Opsvik har også påberopt seg krenkelse etter åndsverksloven, men fikk heller ikke medhold i dette, til tross for at Patentstyret mener stolens slående design må betraktes som et åndsverk. Årsaken til tapet på dette punktet er også at de to stolene oppfattes som såpass ulike.

Daglig leder i Variér, Jesper Brøndum Petersen, sier til Dagbladet at de er fornøyde med at de vant fram i Patentstyret.

NYTT DESIGN: Designen på kontorstolen Variér Active ble registrert av Patentstyret i mars i fjor. Foto: Variér Furniture
NYTT DESIGN: Designen på kontorstolen Variér Active ble registrert av Patentstyret i mars i fjor. Foto: Variér Furniture Vis mer

- Men dette er en trist sak også, fordi vi har et nært samarbeid med Peter Opsvik. Han har tegnet en stor del av de møblene som er i vår kolleksjon, og står bak noen av de største designsuksessene våre.

- Har avsluttet feiden I Petersens øyne er de to stolene vidt forskjellige.

- Vi jobber hele tida med nye designer, og i dette tilfellet har to norske designere tegnet stolen. Vi bruker mye penger på produktutvikling, så vi kunne aldri drømme om lage kopier, sier han, men understreker:

- For meg er det viktig at man skiller mellom person og sak. Det er ingen «bad feelings» mellom Opsvik og oss. Nå er feiden avsluttet og vi jobber videre med lanseringen av vår stol.

Frykter konsekvensene Konflikten ble også behandlet i Næringslivets konkurranseutvalg i fjor. De mente i likhet med Patentstyret at stolene er tilstrekkelig ulike, på tross av at de inneholder samme funksjonelle elementer, men Variér fikk kritikk for at det i markedsføringen framstod som at Opsvik også står bak designen på Variérs stol.

Petersen forklarer at dette bunner i en markedsføring av deres samarbeid med Opsvik, som kunne misforstås.

- Dette fjernet vi med en gang, sier han.

I kravet fra Opsvik uttrykkes også frykt for at registreringen av Variérs design vil hindre ham i å utføre modifikasjoner av Capsico-stolene. Dette har ikke Patentstyret tatt stilling til.

- Det vil eventuelt bli en sak mellom partene seinere, sier Knut Andreas Bostad.

Petersen ser imidlertid ikke at Opsvik vil få noen problemer med å videreutvikle sin kontorstolserie som følge av at deres design er blitt registrert.

Sjeldne konflikter Det er relativt sjeldent at Patenstyret tar stilling til spørsmål rundt annullering av designregistreringer. Det siste året har de behandlet tre-fire slike saker.

Bostad oppfordrer alle som mener seg krenket av en design til å klage til Patentstyret.

- Vi sjekker ikke om designene er nye når vi registrerer dem, på grunn av det store antallet som eksisterer ute i markedet. Da er det viktig at de som har rettigheter til noe de mener ligner en registrert design benytter seg av rettigheten de har til å klage, sier han.

Peter Opsvik opplyser til Dagbladet at verken han eller hans advokat vil kommentere saken. Han ønsker heller ikke å si om de vil anke vedtaket til Patenstyrets klageinstans, men ifølge Bostad har det foreløpig ikke kommet inn noen anke.

FORNØYD: Daglig leder i Varniér Furnitures, Jesper Brøndum Petersen, sier at de bruker mye penger på produktutvikling og aldri ville kopiert andre. Selv om han er fornøyd med Patentstyrets vedtak, synes han også det er trist at de havnet i konflikt med en av samarbeidspartnerne. Foto: Varniér Furnitures
FORNØYD: Daglig leder i Varniér Furnitures, Jesper Brøndum Petersen, sier at de bruker mye penger på produktutvikling og aldri ville kopiert andre. Selv om han er fornøyd med Patentstyrets vedtak, synes han også det er trist at de havnet i konflikt med en av samarbeidspartnerne. Foto: Varniér Furnitures Vis mer
FOR LIKE? Nei, mente Patentstyret, som besluttet å opprettholde registreringen av kontorstolen Variér Active (t.h.). Til venstre på bildet er Peter Opsviks klassiske Capisco-stol. Foto: Peter Opsvik
FOR LIKE? Nei, mente Patentstyret, som besluttet å opprettholde registreringen av kontorstolen Variér Active (t.h.). Til venstre på bildet er Peter Opsviks klassiske Capisco-stol. Foto: Peter Opsvik Vis mer