Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trippeldrap i Akershus

LILLESTRØM/SØRUM (Dagbladet :på nettet): Anne Orderud Paust og hennes foreldre ble funnet drept på Sørum i dag. Politiet etterforsker saken som et trippeldrap. Ingen er pågrepet i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Orderud Paust er forsvarsministerens personlige sekretær. Trippeldrap skjedde på Orderud gård i Akershus.

- De tre døde på en slik måte at vi karakteriserer dette som et drap, sa Asbjørn Gran, konstituert politimester på Romerike, på en pressekonferanse i ettermiddag.

Etterpå nyanserte han uttalelsene:

- Det er like stor sannsynlighet for at dette er en familietragedie. Politiet kan ikke utelukke noenting, sier Gran.

Det betyr at det både kan ha vært en utenforstående som har skutt de tre, eller at en av de tre har skutt de to andre, og så seg selv etterpå.

Bistand fra Kripos

De drepte er Kristian Orderud (81), hans kone Marie Orderud (84) og deres datter Anne Orderud Paust (47). Det var Kristian Orderuds bror Hans Orderud som fant de tre død klokken 11.00 i dag.

Seks etterforskere fra Kriminalpolitisentralen bistår foreløpig politiet på Romerike. De seks er to taktiske etterforskere og fire tekniske etterforskere, blant annet en fingeravtrykk-ekspert og en spesialist på analyse.

- Etterforskerne fra Kripos kan foreløpig ikke fastslå om de drepte er tatt av dage av en ekstern person, eller av en av de drepte, sier lensmann i Sørum, Harald Kopperud, som leder etterforskningen.

Siden i ettermiddag har de kriminalteknikere undersøkt boligen der drapene fant sted. De tre døde ble funnet på det samme rommet, men politiet ønsker ikke å si noe om hvor i huset dette er. Likene av de tre befinner seg fortsatt inne i bygningen.

Leter etter motiv

Politiet konsentrerer etterforskningen rundt to områder:

 • De leter etter tekniske spor som kan avsløre hva som har skjedd på åstedet. Trolig vil bare denne delen av etterforskningen ta flere dager å gjennomføre.
 • Samtidig leter politiets taktiske etterforskere etter et motiv for drapene. I den sammenheng er det naturlig å se på de to attentatforsøkene mot familen Paust i fjor høst. Politiinspektør Finn Abrahamsen og Gunnar Larsen ved Oslo politikammers voldsavsnitt dro i dag til Lillestrøm for å orientere politiet på Romerike.

  I fjor høst ble en sprengladning plassert under Anne Orderud Pausts bil. Ladningen ble oppdaget da bilen hennes sto parkert utenfor Forsvarsdepartementet.

  Omlag en måned senere våknet hennes mann og oppdaget at det sto en åpen propanflaske utenfor leilighet i Oslo. En bensinlunte gikk fra flasken, ned trappa i gården og ut på gaten.

  Også en episode to år før drapsforsøkene interesserer politiet. En ukjent person overfalt Per Paust utenfor leiligheten på Skillebekk. Saken ble anmeldt, men aldri oppklart.

  Familiekrangel


  Politiet vet at det var uoverenstemmelser mellom flere familiemedlemmer om den store gården på Sørum. Dette sporet følges opp, men politiet ønsker ikke å si noe om hvem i familien Orderud Paust som var involvert.

  Etterforskningen har så langt ikke fastslått når de tre ble drept og hvordan de ble drept. Siste sikre observasjon av det eldre ekteparet var fredag klokken 13.00. Politiet ber nå de som har opplysninger om parets bevegelser om å melde seg. Det samme gjelder bevegelsene til Anne Orderud Paust i pinsen.

  Pausts bil sto utenfor foreldrenes bolig da politiet ankom åstedet. Det er foreldrene som eier bilen, men datteren som disponerer den.

  Per Paust døde av kreft


  7. mai i år døde Anne Orderud Paust sin ektemann Per Paust av kreft. Paret dro til New York i fjor for å få attentatforsøkene i Norge på avstand.

  I januar kom paret tilbake til Norge. For ni dager siden ble Per Paust gravlagt, og i dag ble enken og hennes foreldre funnet drept.

<B>ETTERFORSKER:</B> Her går Romerike-politiet inn i bolighuset på Orderud gård i ettermiddag.
<B>ÅSTEDET:</B> I et rom i dette huset ble de tre døde funnet i dag kl. 11.00.