ÆRESDRAP I PAKISTAN: To av drapene skal ha blitt utført på denne eiendommen som den tiltalte onkelen eier. Foto: Khan Farooq
ÆRESDRAP I PAKISTAN: To av drapene skal ha blitt utført på denne eiendommen som den tiltalte onkelen eier. Foto: Khan FarooqVis mer

Trippeldrapet i Pakistan: - Pakistanske foreldre tenker kun på seg selv

Tre personer er tiltalt for æresdrap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det har vært noen tøffe år, men jeg har blitt mye sterkere, sier kvinnen som mistet alt den skjebnesvangre dagen for to år siden.

17. mai 2013 fikk hun sjokkmeldingen som skulle snu livet hennes på hodet. Hun fikk beskjed om at mannen hun giftet seg med i skjul nyttårsaften 2011, var skutt og drept i Pakistan. 

Politiet mener at hennes egne foreldre og en Fredrikstad-basert onkel står bak drapene. Etter to år i varetekt erkjenner onkelen straffskyld. Foreldrene nekter fortsatt straffskyld og på mandag starter rettssaken som handler om ære.

Et spørsmål om ære - Hennes verden falt sammen da hun fikk beskjed om at mannen hennes var drept. Hun var aldri i tvil om hvem som sto bak drapet, forteller et nært familiemedlem av kvinnen.

Ekteskapet skjedde mot kvinnens foreldres vilje, og i nesten ett år forsøkte de å få henne til å skille seg. Ifølge familiemedlemmet fikk datteren daglige trusler om at de skulle få mannen drept hvis hun ikke skilte seg.

- Hun elsket han altfor høyt til å gi slipp på ham. Foreldrene samtykket ikke til ekteskap og hun giftet seg derfor i skjul.

Ektefellens storebror var allerede gift med den fornærmede kvinnens storesøster, og hennes foreldre ønsket ikke å gifte bort enda en datter til en person fra samme familie.

- De påstod overfor for henne om at hun var altfor bra for han, og at de fint kunne finne en bedre ektemann for henne. De tenkte kun på sin egen ære. 

- Fikk broren til å begå drapene Foreldrene til kvinnen skal ha tatt saken opp i egne hender, og la en plan som skulle opphøre datterens ekteskap med umiddelbar virkning.

Ifølge pakistanske og norske myndigheter ba foreldrene den uønskede svigersønnens egen storebror om å drepe broren. Han skulle bli betalt for drapet.

Han skal ha lurt sin 24 år gamle bror til et hus i Gujrat som er eid av hans norsk-pakistanske svigerforeldre. Der ble han sperret inne, og pakistanske rettsdokumenter viser at han ble mishandlet før han ble skutt av flere skudd mot hodet og brystet. Han ble funnet bakbundet på en stol.

Neste morgen ringte den Fredrikstad-baserte norsk-pakistaneren til kidnappingsofferets tredje bror og inviterte ham og faren hans til sitt hus i Gujrat for å forhandle om fred i ekteskaps-saken.

Men da faren og broren til den kidnappede mannen ankom huset, som tilhører mannen fra Fredrikstad, skal de ha blitt møtt med våpen. Far og sønn ble skutt og drept med flere skudd fra en pistol og en rifle.

Tilstår drapene  Da datteren fikk beskjed om at ektemannen og hans far og bror var drept i Pakistan, var hun ikke tvil om at foreldrene hadde en finger med i spillet.   

- Hun har sagt at hun aldri kommer til å tilgi dem. De tok fra henne livet, forteller familiemedlemmet. 

Onkelen har fram til nå bedyret sin uskyld, og hevdet tidligere at han kun var vitne til de to siste drapene i sitt eget hjem.

Onkelen skal ha erkjent de faktisk forholdene allerede for noen uker tilbake, men disse opplysningene har vært klassifiserte. Han hevder at han ikke skjøt ofrene, men at han planla drapene.  

- Problem med kulturen Den norsk-pakistanske enken ønsker ikke å kommentere saken i detaljer før saken kommer opp i retten. Men hun er kritisk til hvordan mange norsk-pakistanske foreldre opptrer.  

- Pakistanske foreldre forstår seg ikke på barna sine. De argumenter om at de vet hva som er best for oss, men sannheten er at de kun tenker på seg selv. Det er et problem med kulturen, sier enken.  

Hun skal av flere familiemedlemmer ha blitt bedt om å trekke tilbake påstandene om at drapet var utført av hennes foreldre og hennes onkel. Men det har hun aldri tenkt å gjøre.  

- Jeg vet hvordan mange norsk-pakistanere tenker og for å være helt ærlig så driter jeg langt i hva de måtte mene eller ønske. Jeg ønsker at hele sannheten kommer fram, sier hun.

Broren fortsatt etterlyst Broren som skal ha utført drapene er fortsatt ikke tatt av pakistansk politi og er heller ikke en del av tiltalen. Påtalemyndigheten har satt av flere uker til rettssaken.

- Det har vært en vanskelig og omfattende sak. Hendelsene har skjedd i Pakistan og det er pakistanske borgere som er ofre, sier statsadvokat Guro Hansson Bull.

 ÅSTED NR 2: Den norsk-pakistanske kvinnens ektemann ble drept på denne eiendommen som hennes tiltalte foreldre eier. Foto: Khan Farooq
ÅSTED NR 2: Den norsk-pakistanske kvinnens ektemann ble drept på denne eiendommen som hennes tiltalte foreldre eier. Foto: Khan Farooq Vis mer