Trippeldrapsmann pågrepet

Den drapsdømte Juha Valjakkala er blitt pågrepet i Piteå. Han rømte fra soningen av et av de mest grufulle trippeldrap i moderne svensk historie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det opplyser avisen Norra Västerbotten. Han har vært på frifot etter at han rømte fra permisjon. Finnen beskrives som svært intelligent, og særdeles farlig.

Store politistyrker jaktet på den drapsdømte fangen i et område konsentrert rundt Luleå før han ble pågrepet. Vitner mente de hadde observert ham i en mørkegrønn Mercedes-Benz. Politiet satte inn helikoptre og alt tilgjengelig mannskap. For svenskene er Valjakkala en av de mest fryktede drapsmenn noensinne.

Juha Valjakkala, som nå har tatt navnet Nikita Joakim Fouganthine, skrev seg for all tid inn i svensk rettshistorie da han for snart 14 år siden brutalt myrdet en familie i Åmsele i Nord-Sverige. Han var i byen sammen med sin daværende kjæreste, Marita Routalammi, og paret ble observert av flere vitner, som beskrev dem som ravende fulle. Han var kledd i en svart skinnjakke, hadde mange tatoveringer og et langt, mørkt hår som hang fritt.

Det finske paret hadde kommet til Åmsele i en bil de hadde stjålet i Finland, og i Åmsele fortsatte de å stjele. Blant annet stjal de en sykkel utenfor familien Nilssons hus, noe som ble fatalt for familien.

Mor og far var nemlig oppe, fordi de hadde ventet på sin sønn, Frederick (15), som skulle komme tilbake fra lørdagsdans i Norsjö. Den 15 år gamle gutten kom hjem med bussen omtrent samtidig som Juha Valjakkala og hans kjæreste ble observert i byens gater. Frederick Nilsson oppdaget sykkeltyvene. Dermed ga han og faren seg etter det finske paret i bil.

Jakten på sykkeltyvene fikk en tragisk utgang. Juha Valjakkala tvang faren og sønnen ned på bakken og skjøt dem. Da moren Ewa Nilsson gikk for å se hva som var skjedd, skar finnen strupen over på kvinnen. Presten i Åmsele, som både tok seg av sorgarbeidet og måtte være fengselsprest for Juha Valjakkala, sa til avisen Aftonbladet at han håpet flukten ikke ville bli langvarig.

- Juha Valjakkala er en intelligent mann. Alt avhenger av hva som rører seg oppe i hodet hans. Det er som om han ikke har noen grenser. Han kan finne på å gjøre hva som helst, sier presten Arvid Dsinnejs.

Valjakkala rømte mandag mens han og hans kone hadde permisjon fra fengselet i Joensuu i Finland. Også kona sonet en lang dom for alvorlig voldskriminalitet. Før pågripelsen tirsdag mente øyenvitner at de så den drapsdømte fangen i byen Piteå i Nord-Sverige.

Valjakkala er også etterlyst i Norge. Kripos mottok riksalarmen fra Sverige i 22-tida i går, og finnen ligger etterlyst på datasystemet som samtlige norske politidistrikt har tilgang til.

- Vi har ikke fått opplysninger som tyder på at han er i Norge eller på vei hit, sa vaktsjef Philip Fossnes i Kripos til Dagbladet.no før pågripelsen.

Svensk politi fryktet at Valjakkala har hjelpere på utsiden av fengselet som kunne hjelpe ham å holde seg skjult. Han har forsøkt å flykte flere ganger tidligere. I tillegg har han giftet seg tre ganger siden han ble fengslet og skiftet navn to ganger.

<B>PÅGREPET: Den trippeldrapsdømte finnen Juha Valjakkala har sittet fengslet for drapet på tre personer i samme familie i Åmsele i Sverige i 1988. Her ble han pågrepet etter å ha vært på rømmen i 1994.