Trippeldrapsmannen Juha (41) har rømt

Myrdet svensk familie i 1988. Full alarm i Finland og Sverige, norsk politi ikke informert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Finnen Juha Valjakkala, som en stund var Europas mest ettersøkte mann etter at han myrdet en familie på tre i Nord-Sverige i 1988, rømte natt til i dag fra fengselet i Øst-Finland, der han sonet en livstidsdom for drapene, melder svenske Expressen.

Hadde søkt benådning

Valjakkala sonet ved en åpen anstalt i Fredrikshamn og hadde søkt president Tarja Halonen om benådning, og svaret var forventet å komme før nyttår. Trippeldrapsmannen har imidlertid fått avslag på alle tidligere søknader, og har i tillegg rømt flere ganger tidligere og begått nye forbrytelser.

Både finsk og svensk politi jakter nå på Valjakkala, som er utvist fra Sverige på livstid. Han under en tidligere flukt tatt seg over grensa til nabolandet. Norsk politi, derimot, har ikke hørt noe.

- Vi har ikke hørt at Valjakkala har rømt, og har ikke fått noen henvendelse verken fra finsk eller svensk politi, sier operasjonsleder Even Jørstad ved Oslo politidistrikt til Dagbladet.no.

Rovmord

Natt til 3. juni 1988 tok Valjakkala livet av ekteparet Ewa og Sten Nilsson samt deres 15-årige sønn Fredrick i Åmsele i Västerbotten, i det som virker som et regelrett rovmord.

Ekteparet Nilsson så Valjakkala og kjæresten Marita Routalammi stjele sønnens sykkel. Sten og Frederick fulgte etter det finske paret og fant dem igjen på kirkegården, der Valjakkala plutselig dro fram ei avsagd hagle og tvang de to ned på kne og skjøt dem. Ewa, som kom til stedet etterpå, ble slått bevisstløs og drept med kniv.

TRIPPELDRAPSMANN: Juha Valjakkala (t.v.), her på et bilde fra 1994. Foto: EPA/SCANPIX
TRIPPELDRAPSMANN: Juha Valjakkala (t.v.), her på et bilde fra 1994. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Etter en stor politijakt i flere land ble paret til slutt pågrepet i Odense i Danmark.

Serierømling

Etter å ha blitt dømt til fengsel på livstid i Sverige ble Valjakkala overført til Finland. I 1994 flyktet han etter å ha tatt engelsklæreren sin som gissel. I 2002 rømte han igjen, men ble tatt dagen etter. Seinest i mai i år flyktet han på ny sammen med kona Minna Huttunen etter en permisjon. Paret fikk 111 timer i frihet før de ble tatt.

Mens han har sittet i fengsel, har Juha Valjakkala, som nå har skiftet navn til Nikita Joakim Fouganthine, giftet seg ikke mindre enn fire ganger: først med en svensk journalist, deretter med Jaana Suomolainen, kjent som «Finlands farligste kvinne», så med en svenske igjen, og nå altså med Minna Huttunen, som alt i alt er den femte kona i rekka.