Trippeldrapsmannen Juha (44) slippes fri

- Han kommer neppe til å gjøre karriere i næringslivet, mener krimekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den trippeldrapsdømte Juha Valjakkala ble i 1989 dømt til livstid i Umeå. Nå blir han en fri mann fra juli neste år, melder Expressen.se.

Søkt benådning flere ganger

Det var Helsingfors hovrätt som tok avgjørelsen i dag. 44 år gamle Valjakkala har søkt om benådning flere ganger uten at det nyttet. Nå slipper han mest sannsynlig ut på prøve i mars neste år, ifølge Hufvudstadsbladet.

- Ifølge en ny lov frigis livstidsdømte på prøve fire måneder før de skal slippes ut. Valjakkala slippes mest sannsynlig ut første mars på elektronisk overvåking, sier Paula Grönlund, informasjonssjef på Brottspåföljdsverket til Hufvudstadsbladet.

Tilgjengelig døgnet rundt

Dette innebærer at fengselet skal kunne nå ham på telefon døgnet rundt.

- Med mobilen skal fengselet ha oversikt over hvor han er og i hvilken tilstand. Valjakkala må oppfylle strenge krav. Han må ha en bolig, han må jobbe, studere eller delta på en form for rehabilitering. Det er et myndighetssamarbeid som skal garantere at han kommer i gjenge, forklarer Grönlund.

Han kan ikke reise utenlands de fire første månedene på frifot.

Trippeldrapsmannen Juha (44) slippes fri

Rømt flere ganger

Valjakkala har til nå sittet 19 år i fengsel. Han har rømt flere ganger. Forrige gang var for ett år siden. Han sonet ved en åpen anstalt i Fredrikshamn og hadde søkt president Talja Halonen om benådning.

Gift fem ganger

Mens han har sittet i fengsel, har Juha Valjakkala, som nå har skiftet navn til Nikita Joakim Fouganthine, giftet seg ikke mindre enn fire ganger: først med en svensk journalist, deretter med Jaana Suomolainen, kjent som «Finlands farligste kvinne», så med en svenske igjen, og nå altså med Minna Huttunen, som alt i alt er den femte kona i rekka.

Misfornøyde svensker

Svenskene er svært lite fornøyd med den finske rettens avgjørelse.

- Det er ikke bra at han benådes. Men hva skal man gjøre. Jeg vet ikke hvordan folk her kommer til å reagere, det blir nok veldig individuelt, sier kirkevaktmester Dan-Axel Karlsson, til Expressen.se.

Han var med da de tre likene ble funnet på kirkegården i Åmsele 3. juli 1988.

NESTEN EN FRI MANN: Juha Valjakkala har sittet i fengsel siden 1988. I løpet av de årene har han rukket å gifte seg fem ganger. Foto: EPA/Scanpix
NESTEN EN FRI MANN: Juha Valjakkala har sittet i fengsel siden 1988. I løpet av de årene har han rukket å gifte seg fem ganger. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Kommer neppe til å gjøre karriere

Den svenske krimeksperten Leif GW Persson har liten tro på at Juha/Nikita vil finne tilbake til den rette siden av loven når han slipper ut fra soning.

- Han kommer neppe til å gjøre karriere i næringslivet. Jeg tror at han kommer til å vende tilbake til det hverdagslige kriminelle livet der man misbruker litt, stjeler litt og tar kortere turer ut og inn av fengselet, sier han til Aftonbladet.se.

INGEN KARRIEREMANN: Den svenske professoren Leif GW Persson tviler på at den trippeldrapsdømte Juha Valjakkala vil gjøre karriere i næringslivet.