Trippelmorder henrettet

Drapsdømte Juan Raul Garza ble henrettet i dag klokka 14 norsk tid. Han er den andre føderale fangen i løpet av en drøy uke som henrettes i USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Juan Raul Garza ble henrettet med giftsprøyte like etter klokka 14 i dag, etter at verken høyesterett eller president Bush ville redde ham.

- Vis nåde, og omgjør dødsstraffen min til livsvarig fengsel uten mulighet for benådning, tryglet Garza i en videoappell til Bush. Til ingen nytte.

I natt slo George W. Bush den siste spikeren i kista for Juan Raul Garzas håp om å bli benådet. Presidentens talsmann Ari Fleischer fortalte reportere at presidenten ikke hadde «funnet noen grunn» til å spare Garzas liv, i følge CNN.

Garza er den andre som henrettes av føderale myndigheter på åtte dager i USA. Mandag i forrige uke ble Oklahoma-bomberen Timothy McVeigh henrettet som den første føderale fangen på 38 år.

I 1993 dømte en domstol i Texas Juan Raul Garza til døden for å ha stått bak drapet på tre andre narkosmuglere. Garza ledet tidlig på 90-tallet en brutal narkoliga, og forsøkte med drapene å få større kontroll over distribusjonsnettverkene. Han ble dømt til døden for samtlige tre drap.

- Han er uten tvil skyldig. Garza er ansvarlig for tre drap, og fem andre drap som han ikke har blitt dømt for i Mexico, sa USAs justisminister John Ashcroft.

President George W. Bush har tidligere hatt muligheten til å benåde Garza. Gjennom flere av ankerundene til Garza var Bush guvernør i Texas, og førte en knallhard linje overfor dødsdømte.

Tidligere president Bill Clinton utsatte henrettelsen av den meksikanskfødte narkosmugleren to ganger. Clinton var bekymret for at etniske minoriteter ble urettferdig behandlet, og ville ha dette undersøkt nærmere. Kritikere mener at denne undersøkelsen ikke har blitt gjennomført.

Av de 19 fangene som venter på henrettelse i det føderale dødsfengslet i Indiana, er 17 ikke-hvite.

Justisminister Ashcroft benektet at retten hadde rasistiske fordommer da Garza ble dømt til døden. Ashcroft understreket at både aktor og sju av de åtte ofrene til Garza hadde latinamerikansk opprinnelse, i likhet med Garza selv.

per.steinar.moen@dagbladet.no

HENRETTES:Juan Raul Garza ble henrettet i dag like etter klokken 14, etter at president Bush ikke fant noen grunn til å spare livet hans. Enkelte motstandere av dødsstraff uttrykte motstand mot henrettelsen i dag.