Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trippelmorder kan gå fri

Somalieren som drepte kona og sine to små barnpå Hauketo i Oslo 11. januar, kan gå fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De rettspsykiatrisk sakkyndige har konkludert med at 28-åringen var psykotisk i gjerningsøyeblikket. Det betyr at han slipper fengselsstraff.

Ifølge en kjennelse i Oslo tingrett i går er det sannsynlig at det kommer til å bli reist sak med påstand om såkalte særreaksjoner mot 28-åringen.

Det betyr i klartekst overføring til tvungent psykisk helsevern eller tvungen omsorg.

Behandling

28-åringen er innlagt på Gaustad sykehus for behandling for sine psykiske lidelser, og kan faktisk bli erklært frisk før rettssaken kommer opp i tingretten til høsten.

Da kan han slippe å bli idømt såkalte særreaksjoner. Kommer dommerne til at det heller ikke er såkalt nærliggende fare for gjentakelse av alvorlige voldshandlinger, vil 28-åringen kunne forlate rettssalen som en fri mann.

Det fins flere eksempler på at dette har skjedd etter at loven om tvungent psykisk helsevern ble innført i fjor .

En ung mann i Bergen som drepte kjæresten med flere titalls knivstikk, ble i Gulating lagmannsrett frifunnet. Dette fordi han ikke lenger var sinnssyk, og at det heller ikke var nærliggende fare for nye voldshandlinger, ifølge dommerne.

Høyesterett

Riksadvokaten har anket denne saken inn for Høyesterett, som den første i sitt slag. Etter det Dagbladet kjenner til, kan det bli aktuelt at rettspsykiaterne sjøl møter i Høyesterett, noe som skjer meget sjelden.

I fjor høst ble en brannstifter i Oslo frifunnet på samme grunnlag. Dommen er rettskraftig.

Somalieren ble i går varetektsfengslet for fire uker. Han har tilstått trippeldrapet. Tingrettsdommer Kåre Røkkum betoner i kjennelsen 28-åringens innleggelses- og behandlingsbehov, som viser at varetekt i dette tilfellet under enhver omstendighet også er begrunnet i helsemessige hensyn.

DREPT: Kona (26) tok ut separasjon like før jul. Mannen ville ikke skilles. Kona og døtrene på ni måneder og to og et halvt år ble drept. Familiefaren (28) ble i går varetekstfengslet for fire uker.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media