TRIPPELTRØBBEL: Virginia-guvernør Ralph Northam (i midten) er i hardt vær for et rasistisk bilde i årboka fra legestudiene. Hans nestkommanderene, Justin Fairfax (t.h.) er anklaget for seksuelt overgrep. Nummer tre i partiet, justisminister i Virginia, Mark Herring (t.v.) har innrømmet at han opptrådte med såkalt blackface for å etterlikne en rapper. Foto: AP Photo/Steve Helber, File
TRIPPELTRØBBEL: Virginia-guvernør Ralph Northam (i midten) er i hardt vær for et rasistisk bilde i årboka fra legestudiene. Hans nestkommanderene, Justin Fairfax (t.h.) er anklaget for seksuelt overgrep. Nummer tre i partiet, justisminister i Virginia, Mark Herring (t.v.) har innrømmet at han opptrådte med såkalt blackface for å etterlikne en rapper. Foto: AP Photo/Steve Helber, FileVis mer

Trippelskandalen som kan knuse Demokratene

De demokratiske partitoppene i Virginia vakler som dominobrikker.

NEW YORK (Dagbladet): Den politiske krisa har spunnet fullstendig ut av kontroll for Demokratene i Virginia.

Partiets guvernør, Ralph Northam, er under et enormt press fra sine egne for å trekke seg. Et bilde fra hans side i årboka under medisinstudiene i 1984 viser nemlig en mann med såkalt blackface sammen med en annen person i Ku Klux Klan-drakt.

Northam innrømmet først at han var på bildet, men nektet siden for at det var ham. Guvernøren har imidlertid innrømmet at han brukte sminke til å gjøre seg mørk i huden da han opptrådte som Michael Jackson under en dansekonkurranse i Texas i 1984. Dette kom fram på en underlig pressekonferanse guvernøren holdt lørdag.

Nær sagt alle framstående Demokrater har bedt Northam om å trekke seg - deriblant speaker Nancy Pelosi, partiets presidentkandidater og begge de demokratiske senatorene fra Virginia.Foreløpig holder Northam fast på jobben.

ÅRBOK: Siden i årboka til nåværende guvernør i Virginia, Ralph Northam, fra 1984. Foto: NTB Scanpix
ÅRBOK: Siden i årboka til nåværende guvernør i Virginia, Ralph Northam, fra 1984. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sexovergrep

Og dersom han skulle trekke seg, ville det normalt være viseguvernøren som skulle tatt over. Men nå er også viseguvernør i Virginia, Justin Fairfax, i hardt vær.

Onsdag gikk en kvinne ut offentlig med påstander om at Fairfax hadde tvunget henne til å utføre oralsex på et hotellrom i Boston i 2004 under Demokratenes landsmøte. Selv hevder Fairfax at det hele dreiet seg om samtykkende sex, og at han er utsatt for en politisk svertekampanje.

- Ikke på noe tidspunkt ga hun uttrykk for ubehag eller bekymring for vår interaksjon - verken under møtet, eller i månedene etterpå da vi fortsatte å holde kontakten, eller i de femten åra etterpå, sier Fairfax i en uttalelse, ifølge AP.

Kvinnen hevder imidlertid at hun opplevde en dyp ydmykelse og skam og forble taus inntil metoo-bevegelsen. Da hun så Fairfax valgkampanje, tok hun kontakt med Washington Post, som besluttet ikke å publisere saken.

Siden har også Fairfax blitt møtt med krav om at han trekker seg.

- Historien hennes er fryktelig, overbevisende og klar som dagen - og vi tror henne, sier president for The National Organization for Women, Toni Van Pelt, i en uttalelse, ifølge Yahoo News.

Blackface på fest

Dersom både Northam og Fairfax ender med å trekke seg, er Virginias justisminister, Mark Herring, neste mann i rekka til å ta over jobben som guvernør. Også han er Demokrat og har allerede tatt til orde for at Northam bør trekke seg etter fotografiet i årboka. Han beskrev bildet i guvernørens årbok som «umulig å forsvare» og «grunnleggende støtende», ifølge AP.

Men onsdag måtte Herring selv krype til korset. I en uttalelse på Twitter innrømmer justisministeren at han og to andre venner kledde seg ut med blackface for å likne på rapperen Kurtis Blow på en fest i 1980.

- Oppførselen viser at jeg som en ung mann hadde en ufølsom og utilgivelig mangel på bevissthet for den smerte min oppførsel kunne påføre andre. Denne oppførselen reflekterer på ingen måte den mannen jeg har blitt i de nesten 40 åra som er gått siden da, sier Herring i uttalelsen.

Trippelskandalen har sendt Demokratene ut i et politisk kaos. Dersom både Northam, Fairfax og Herring ender med å trekke seg uten noen umiddelbare erstattere, er det den republikanske speakeren i delstatsforsamlingen, Kirk Cox, som vil ta over jobben som guvernør.

Cox fikk jobben etter at en loddtrekning ga Republikanerne flertall i delstatsforsamlingen i januar i fjor.

- Politisk mareritt

- Nasjonalt har Demokratene forsøkt å adoptere en nulltoleranse-politikk for anklager om seksuelle overgrep og rasisme under Trumps presidenttid og metoo-bevegelsen. Å ikke bare ha én, ikke to, men tre folkevalgte på delstatsnivå i en vippestat som kjemper mot disse anklagene - og hvor ingen av dem foreløpig har signalisert at de vil trekke seg - er et politisk mareritt for partiet som helhet, mener CNN-kommentator Chris Cillizza.

I november er det delstatsvalg i Virginia, og fram til nå har Demokratene hatt et godt håp om å overta flertallet. Nå kan det håpet svinne. Partiet, som historisk har hatt et problematisk forhold til rasisme og segregering, er også bekymret for konsekvensene på nasjonalt nivå.

- Skjebnen til Virginia-politikerne vil gi nye indikasjoner om hvor det Demokratiske partiet befinner seg, og hvor det er på vei, skriver David A. Graham i The Atlantic.

TALTE: USAs president Donald Trump holdt sin årlige «State of the Union»-tale til det amerikanske folk natt til onsdag, men underveis var det en annen som stjal showet. Video: AP, Twitter. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer