- Trist å bli sammenliknet med Hitler

Siv Jensen mener andre politikere ikke våger å debattere innvandring og integrering.

KLAR TALE: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen har høstet storm for talen hun holdt under partiets landstyremøte lørdag.
Foto: Lise Åserud / SCANPIX
KLAR TALE: Fremskrittspartiets formann Siv Jensen har høstet storm for talen hun holdt under partiets landstyremøte lørdag. Foto: Lise Åserud / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): Det var klar tale fra Fremskrittspartiets formann Siv Jensen denne helgen.

I en tale til Frps landsstyre advarte hun mot det hun kaller en snikislamisering av Norge.

- Virkeligheten er at man er i ferd med å tillate en form for snikislamisering av dette samfunnet og det må vi sette en stopper for, sa Jensen.

Sammenliknet med Hitler
Reaksjonene på talen har ikke latt vente på seg. I dag sammenlikner Høyre-topp Per-Kristian Foss, Jensens utspill med mellomkrigstidas Tyskland.

- Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder, sier Foss til NRK i dag.

Jensen mener sammenlikningen er uhyrlig.

- Det er trist når han nærmest sammenlikner meg med Hitler. Men det er typisk. Han kommer med grove karikaturer av meg i stedet for å ta debatten, sier Jensen til Dagbladet.no.

I velkjent stil beskylder Frps formann de andre partipolitikerne for ikke å tørre å ta en skikkelig debatt om innvandring og integrering. Jensen mener norske politikere lukker øynene for «noe som brer om seg», og frykter vi står overfor en skummel ghettofisering.

- Det vi ser er områder i Oslo som er veldig tett befolket av folk med minoritetsbakgrunn. Vi vet veldig lite om hva som skjer der og det er svært uheldig, sier hun.

- Vi ser også at noen og 40 av Oslo-skolene har flertall med minoritetsbakgrunn. Det er ikke et godt uttrykk for integrering.

Svensk parallell

I landsstyretalen lørdag trakk Jensen paralleller til Sverige, og viste til en rapport om tilstanden i bydelen Rosengård i Malmö. Jensen sa at Sharia hadde tatt over og satt svensk lov til side, og at svensk politi knapt turte å nærme seg bydelen.

I dagens papirutgave av Dagbladet slaktes den svenske rapporten som Jensen brukte i talen. Professor i religionsvitenskap, Mattias Gardell, ved Universitetet i Uppsala har i flere avisinnlegg stemplet bestillingsverket som useriøst og uvitenskapelig.

Rapporten «Hot mot demokrati och värdegrund - en lägesbild från Malmö» som ble offentliggjort i slutten av januar, tegner et dystert bilde av bydelen Rosengård, der arbeidsløshet, isolasjon og innslag av radikale islamske grupper er en del av realiteten.

- Det er én forsker som slakter rapporten. Ellers registrerer jeg at det er en debatt, slik det også er i Norge når det kommer rapporter. Jeg har lest rapporten bestilt av den svenske regjeringen basert på en urovekkende utvikling. Det virker som man forsøker å dekke over at det har vært opptøyer der, sier Jensen.

Hun frykter for liknende tilstander i Norge, og mener det å etterkomme krav om kjønnsdelt undervisning i skolene og servering av halalmat i fengslene er første steg i en uheldig retning.

- Lista er lang, utfordringene er store og det er avgjørende viktig at vi slår ned på dette, sier Jensen til Dagbladet.no.