sPØRSMÅL OM FLYKTNINGER: Utenriksminister Børge Brende fikk flere spørsmål om den norske innsatsen i Middelhavet og hvor mange kvoteflyktninger Norge er bedt om å ta imot. Brende svarte, men viste til justisministeren som rette vedkommende. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
sPØRSMÅL OM FLYKTNINGER: Utenriksminister Børge Brende fikk flere spørsmål om den norske innsatsen i Middelhavet og hvor mange kvoteflyktninger Norge er bedt om å ta imot. Brende svarte, men viste til justisministeren som rette vedkommende. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

- Trist å høre at Brende gjemmer seg bak formaliteter

Børge Brende irritert over spørsmål om flyktninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Representanter fra Ap og SV stilte flere spørsmål om regjeringens politikk og innsats i flyktningekatastrfen i Middelhavet til utenriksminister Børge Brende (H) i spontanspørretimen i formiddag.

Leder av utenriks- og forsvarskomiteen, Anniken Huitfeldt (Ap), ville vite om FNs flyktningekommisær har bedt Norge ta i mot et konkret antall kvoteflyktninger.

Justisministerens ansvar Brende henviste til at flyktningepolitkk er justisministerens konstitusjonelle område. Han sa likevel at Norge er blant de landene i Europa som tar imot flest flyktninger, og at høykommisæren har verdsatt det norske bidraget.

Da både Huitfeldt og Ap-kollega Asmund Aukrust gjentok spørsmål om flyktningepolitikk, ble Brende tydelig irritert.

- Jeg tar til etterretning at Ap stiller spørsmål som helt åpenbatt ligger under et annet departement. Jeg har likevel valgt å svare. Jeg har hatt flere samtaler med Høykommisæren, og vi har fått anerkjennelse for det vi har gjort, sa Brende.

Moralsk patos - Det er trist å høre at utenriksministeren gjemmer seg bak formaliteter, sa SV-representant Krain Andersen, og mente Høyre har abdisert som humanitært parti, og overlatt ansvaret for flyktningepolitikken til Frp.

Brende reagerte på SV-representantens «moralske patos»:

- Hva gjorde man når man selv hadde ansvar? Hva er drivkreftene bak slik svartmaling, spurte Brende.

Redning og kontroll På spørsmål om det norske skipet som snart skal delta i operasjonen i Middelhavet, først og fremst skal redde mennesker eller drive grensekontroll, sa Brende at skipet skal gå inn i den såkalte Triton-operasjonen.

- Hjelpeorganisasjonene i området sier at det både er behov for hjelp i nærområdene, og at flyktninger hentes ut. Jeg har respekt for at flyktningepolitikk ikke er Brendes konstitusjonelle ansvar.

Men utenriksministeren deltar jo i mange møter i internasjonale fora, og mitt spørsmål var om Norge er blitt bedt om å ta imot flere flyktninger. Det fikk jeg ikke svar på, sier Anniken Huitfeldt til Dagbladet.

Humanitær katastrofe SVs Karin Andersen er skuffet.
- Det er veldig skuffende at en utenriksminister ikke vil uttale seg konkret om behovene for å ta flyktningene ta ut fra nærområdene når han selv beskriver forholdene som en humanitær katastrofe.

Det viser at humanitære Høyre har abdisert og overlatt disse spørsmålene til Frp. I 1993 tok vi imot 12 000 flyktninger fra Bosnia, i 1999  tok vi imot 6000 fra Kosovo. Da var Høyre klinkende klare på at det gjaldt å gjøre begge deler, både hjelpe der, og ta imot flere.

Avviser å diskutere Jeg oppfatter at Brende er avvisende til å diskutere dette. Han kan godt kritisere de rødgrønne for å ha gjort for lite, men situasjonen har eskalert kraftig de siste to årene. Det er det opp til han og regjeringen om vi skal gjøre mer.

- Men han har jo rett i at flyktningepolitikken er justisministerens ansvarsområde?

- Jo, men det er veldig spesielt at en utenriksminister osm har ansvar for den humanitære hjelpen i den største flyktningekatastrofen etter andre verdenskrig ikke er i stand til å si noe mer om behovene som kommer, sier Andersen.