Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trist at fakkelen ble slukket

Ådne Søndrål synes det blir feil å angripe fakkelen - og frykter for de markedsmessige sidene rundt OL.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Ådne Søndrål er tidligere OL-deltaker, utøverrepresentant til IOC og fakkelbærer, nå konsulent for Tromsø-OL og medlem av IOCs markedskomité.

Han synes det er veldig trist at OL-fakkelen ble slukket i Paris tidligere i dag.

- Jeg synes det er trist, og jeg synes veldig synd på dem som arrangerer dette her. Samtidig har jeg forståelse for at noen med rette demonstrerer mot Kina, sier den tidligere skøyteløperen til Dagbladet.no.

- Likevel føler jeg at IOC og OL blir en skadelidende part i det hele. IOC og OL har jo så sentrale posisjoner fordi de er uavhengige. Og dette bråket er så fjernt fra det OL og fakkelen handler om, mener han. 

- Politikk og idrett er ikke atskilt

Dette er fungerende generalsekretær i Amnesty International Norge, Ina Tin, uenig i.

- IOC har hele tida forsøkt å hevde at idrett og politikk er atskilte ting, men alle demonstrasjonene viser at det ikke er virkeligheten, sier hun til Dagbladet.no.

Men hva var det egentlig som ble slukket i Paris i dag?

PÅ VEI TIL DEKNING: En fakkelbærer forsøker å få den slukkede fakkelen i sikkerhet på en buss. Foto: JOEL SAGET/AFP/SCANPIX
PÅ VEI TIL DEKNING: En fakkelbærer forsøker å få den slukkede fakkelen i sikkerhet på en buss. Foto: JOEL SAGET/AFP/SCANPIX Vis mer

- Fakkelen er selvfølgelig forbundet med masse symbolikk. Den brenner evig i Olympia, Hellas, og faklene tennes der på en spesiell måte. Symbolikken er positivisme og brobygging mellom alle mennesker, flammen skal være et symbol på felleskapet i menneskeheten, sier Søndrål.

-OL-ilden betyr mye for mange

Nettopp derfor synd han det er synd at akkurat OL-flammen blir gjenstand for så mye negativ oppmerksomhet.

- Jeg synes vel egentlig at det blir feil å angripe fakkelen, det trist at flammen blir brukt i en politisk kamp på denne måten. OL-ilden betyr mye for mange mennesker over hele verden, minner Søndrål om.

- OL-fakkelen har en symbolikk på samme måte som fredsduene har det, sammenligner han.

Samtidig er Søndrål bekymret for de markedsmessige sidene ved OL i Beijing. Alt det negative fokuset gjør det ikke akkurat mer attraktivt å være sponsor.

- Selvfølgelig er jeg bekymret for det. Mange har jo kjøpt forbindelse til et budskap de kanskje ikke føler at de får. Men jeg tror likevel ikke at OL er i fare, understreker 36-åringen.

image: - Trist at fakkelen ble slukket
- TRIST: Det er Ådne Søndråls reaksjon på at OL-fakkelen ble slukket i Paris, Frankrike, i dag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media