- Trist at ikke alle fikk høre beklagelsen

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) beklager behandlingen de norske krigsseilere fikk etter andre verdenskrig.

BEKLAGET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) beklaget behandlingen norske krigsseilere fikk etter andre verdenskrig, og avduket et minnemerke i Risør i dag. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpix
BEKLAGET: Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) beklaget behandlingen norske krigsseilere fikk etter andre verdenskrig, og avduket et minnemerke i Risør i dag. Foto: Anne Marte Vestbakke / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsministeren avduket et minnemerke da hun besøkte Trebåtfestivalen i Risør. I talen beklaget Strøm-Erichsen på vegne av den norske stat.

- Talen inneholdt mye historie, men beklagelsen var definitivt det viktigste, sier Strøm-Erichsen til NTB.

Statsråden mener Risør-besøket var en riktig anledning til å gi en unnskyldning.

- Vi har fått flere henvendelser om å komme med en beklagelse de siste årene. Forsvarsdepartementet holdt på med et historieprosjekt om de norske krigsseilerne da invitasjonen fra Risør kom. Vi følte det var riktig anledning for en beklagelse, sier hun.

Selv om historien ikke kan gjøres om, håper Strøm-Erichsen at det er mulig å finne en følelsesmessig forsoning etter dagens markering. De norske krigsseilere fikk liten oppfølging da de kom hjem til Norge etter krigen.

- Det er trist at ikke alle krigsseilerne fra etterkrigstiden fikk høre beklagelsen, men responsen fra ektefeller, barn og andre etterlatte har vært positiv, sier hun.

Ingvar Vahl (94) talte på vegne av krigsseilerne under avdukingen, skriver Agderposten.

- Takk for at vi i dag har fått den anerkjennelsen vi har ventet på i 68 år. Takk på vegne av krigsseilerne og alle de berørte parter, sa 94-åringen.

(NTB)