I PROTEST: Profilerte Janne Haaland Matlary melder seg ut av KrF. Foto:  Henning Lillegård/Dagbladet
I PROTEST: Profilerte Janne Haaland Matlary melder seg ut av KrF. Foto: Henning Lillegård/DagbladetVis mer

- Trist at Matlary forlater KrF

Knut Arild Hareide synes det er trist at Janne Haaland Matlary melder seg ut av partiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hun opplyste torsdag at hun melder seg ut av partiet i protest mot at KrF i hennes hjemby Mandal har inngått samarbeid med Arbeiderpartiet.

- Det er trist å miste Janne. Jeg synes det er veldig beklagelig at hun gjør det, men jeg må samtidig respektere valget hennes. Jeg må tåle at vi har litt forskjellige definisjoner, sier Hareide til Klassekampen.

Professor Janne Haaland Matlary er katolikk. Hun har tidligere vært statssekretær for KrF i Utenriksdepartementet. Hun setter sin utmeldelse fra partiet i sammenheng med at KrF vurderer å samarbeide med Ap etter valget i 2013. KrF er ideologisk bundet til de borgerlige partiene, mener hun. Men Hareide har ikke sans for hennes argument om at kristendemokrati krever borgerlig samarbeid.

- Jeg definerer KrF som et ikke-sosialistisk parti. Men i et land som Tyskland samarbeidet vårt søsterparti med sosialdemokratene i regjering for bare fire år siden. Det er riktig at KrF tradisjonelt har kjent oss nærmest sentrum/høyre-linjen, men nå diskuterer vi hvordan vi skal tenke videre, sier partilederen.

Han ser ingen grunn til å kritisere KrF-politikerne i Mandal som har gitt opp samarbeid med Høyre og Fremskrittspartiet til fordel for Ap. I lokalpolitikken kan det oppstå forskjellige samarbeidsformer, minner han om.

(NTB)


- TRIST: Krfs Knut Arild Hareide. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- TRIST: Krfs Knut Arild Hareide. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer