BEKLAGER: Kai Eide sier McChrystal er en briljant general, og synes det er trist at han trekker seg. Foto: AP Photo/Dario Lopez-Mills/SCANPIX
BEKLAGER: Kai Eide sier McChrystal er en briljant general, og synes det er trist at han trekker seg. Foto: AP Photo/Dario Lopez-Mills/SCANPIXVis mer

- Trist at McChrystal må gå

Kai Eide frykter Irak-tankegang i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Tidligere FN-spesialutsending til Afghanistan, Kai Eide, betegner general McChrystals avgang som trist. Han frykter at erstatteren er for påvirket av arbeidet i Irak.

Kort tid etter at general Stanley McChrystal ble avskjediget som NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, ble det klart at tidligere Irak-øverstkommanderende David Petraeus blir hans etterfølger.

- Han er en briljant general, og som en del av den amerikanske hovedkommandoen i området har han vært sterkt involvert i å utforme strategien i Afghanistan til nå. Men jeg frykter at den nå blir mer preget av strategien i Irak, sier Eide til NTB.

Han mener erfaringene fra krigføringen i Irak allerede påvirker tankegangen i Afghanistan for mye og håper Petraeus har evne til å nullstille seg.

SKJØVET UT AV VARMEN: General McChrystal. Foto: PETE SOUZA
SKJØVET UT AV VARMEN: General McChrystal. Foto: PETE SOUZA Vis mer

- Dette er et fundamentalt annerledes land enn Irak. Jeg håper han vil revurdere hele bildet, for det er flere og flere tegn på at dagens strategi ikke fungerer, sier Eide.

Han betegner Stanley McChrystal, som han hadde et nært forhold til, som en karismatisk og god leder, som klarte å få president Hamid Karzais tillit.

- Han bevegde den amerikanske respekten for afghansk kultur i riktig retning. Det er trist at han må gå, men jeg har forståelse for president Obamas avgjørelse, sier han.

(NTB)

FÅR KOMME INN I VARMEN: General David Petraeus. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/SCANPIX
FÅR KOMME INN I VARMEN: General David Petraeus. Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/SCANPIX Vis mer