- Trist at politikere begår kriminelle handlinger

Direktør i Byggenæringens Landsforening forventer reaksjon mot Fabian Stang fra Erna Solberg.

KJØPTE SVART TJENESTE: Oslo-ordfører Fabian Stang betalte mannen som beiset hytta hans uten faktura og uten å betale forskuddsskatt og arbeidsgiveravgift. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADET
KJØPTE SVART TJENESTE: Oslo-ordfører Fabian Stang betalte mannen som beiset hytta hans uten faktura og uten å betale forskuddsskatt og arbeidsgiveravgift. Foto: NINA HANSEN / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL), reagerer sterkt på opplysningene om at Oslo-ordfører Fabian Stang (H) mottok håndverkertjenester uten å følge regelverket da han i sommer fikk beiset hytta si på fjellet.

«Forrige gang en Høyre-mann begikk kriminell handling, måtte han gå. Hva sier du nå, Erna Solberg?» skriver Lågøyr på Twitter.

- Ingen unnskyldning Lågøyr viser her til saken rundt Henning Warloe, som trakk seg som byråd i Bergen etter at det ble kjent at han hadde brukt og besittet narkotika. BNL-direktøren ser prinsipielt ingen forskjell på Stang- og Warloe-saken.

- Jeg står inne for det jeg har tvitret. Å benytte seg av svart arbeid og kjøpe svarte tjenester er en kriminell handling, og det fins ingen unnskyldning. Det er trist at politikere begår kriminelle handlinger, sier han til Dagbladet.

Han påpeker at den borgerlige regjeringen tidlig i sommer erklærte at kampen mot svart arbeid er et satsingsområde. «Jeg synes ikke svart arbeid i noen form er uskyldig», sa finansminister Siv Jensen på Stortingets talerstol ifølge Aftenposten.

- Svart arbeid er en av de største truslene mot velferdsstaten, og man må kunne forvente mer av folke- og tillitsvalgte. Jeg er svært spent på hva Erna Solberg akter å gjøre nå.

- Hva bør skje nå?

- Det må være likhet for loven. En trygdesvindler kan ikke bare si at han «ikke visste», og komme unna med det.

Høyre har vært plaget av saker der framstående politikere har begått kriminalitet. Tidligere i år måtte Erik Skutle, Erna Solbergs stedfortreder på Stortinget, trekke seg etter at det kom fram at han hadde røyket hasj. I vår ble Tor Johannes Helleland, bystyrerepresentant i Drammen, dømt for å ha hacket nakenbilder av kvinner og lagt dem ut på pornosteder på nettet. Også han trakk seg fra alle verv.

- Svært underlig Stang har, etter at saken ble kjent gjennom Dagbladets avsløring, gått offentlig ut og beklaget at han ikke sjekket hvorvidt håndverkeren var registrert som næringsdrivende, og at i fravær av dette ikke innbetalte forskuddsskatt og arbeidsgiveravgift. Stang sier han avtalte oppgjøret på 42 000 kroner via en SMS.

FORVENTER REAKSJON: Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL), forventer en politisk reaksjon mot Fabian Stang etter dagens avsløring. Foto: BNL
FORVENTER REAKSJON: Audun Lågøyr, direktør for næringspolitikk i Byggenæringens Landsforening (BNL), forventer en politisk reaksjon mot Fabian Stang etter dagens avsløring. Foto: BNL Vis mer

- Vi BNL har gått ut og gitt tre råd til folk som skal få utført byggetjenester: 1) Bruk skriftlig kontrakt, 2) Sjekk håndverkerens referanser, og 3) Sjekk at foretaket er registrert i Brønnøysundregistrene. At Oslos ordfører ikke klarer å forholde seg til dette, er trist, sier Lågøyr.

BNL-lederen påpeker at Forbrukerrådet gjerne gir råd til folk som skal få utført håndverkertjenester, og tilbyr enkle standardkontrakter for slikt arbeid.

- Jeg synes det er bra at han gjør opp for seg, men synes det er svært underlig at han ikke sjekket at alt var i orden, sier BNL-direktøren.

- Bagatelliserer Stang får delvis støtte av valgforsker Frank Aarebrot, som overfor NTB framholder at regelverket kan oppfattes som stivbeint. Aarebrot tror heller ikke saken får store følger for Oslo-ordføreren.

- Det er typisk at man bagatelliserer bruk av svart arbeid med at «det var jeg ikke klar over». Jeg er bekymret for at folk kjøper forklaringen, sier Lågøyr.

Han påpeker at politiet har utpekt kampen mot svart arbeid og økonomisk kriminalitet som et satsingsområde.

STRIDENS KJERNE: Stangs hytte på Skeikampen i Gausdal, nylig beiset svart. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET
STRIDENS KJERNE: Stangs hytte på Skeikampen i Gausdal, nylig beiset svart. Foto: LARS EIVIND BONES / DAGBLADET Vis mer