- Trist dag for FN

- Vi mener dette er en trist dag for FN, sa Canadas FN-ambassadør da Sikkerhetsrådet natt til i går vedtok en resolusjon om Den internasjonale straffedomstolen i Haag som gir amerikanerne immunitet i ett år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange mener USA utmattet de 15 landene i Sikkerhetsrådet til enstemmig å vedta et kompromiss.

Kompromisset sier at FN-soldater fra USA og andre land som ikke har sluttet seg til domstolen i Haag, ikke skal etterforskes eller tiltales de neste tolv månedene. I enkelte tilfeller kan Sikkerhetsrådet oppheve immuniteten.

USA hadde tidligere krevd en permanent immunitet for sine fredsbevarende styrker og truet med å blokkere alle fredsbevarende operasjoner hvis kravet ikke ble innfridd.

Skuffet

- Vi er uhyre skuffet over resultatet. Slik vi ser det er det ikke Sikkerhetsrådets oppgave å fortolke traktater som er blitt forhandlet fram i et annet forum, sa Canadas FN-ambassadør Paul Heinbecker.

Ifølge Heinbecker åpner traktaten fra 1998 bare for inngripen fra Sikkerhetsrådet hvis fred og sikkerhet settes i fare internasjonalt.

Harde forhandlinger

Storbritannias FN-ambassadør, Jeremy Greenstock, forhandlet fram kompromisset og var fornøyd med resultatet. FNs generalsekretær, Kofi Annan, var glad Sikkerhetsrådets vedtak ble enstemmig etter tre ukers harde forhandlinger.

USAs FN-ambassadør, John Negroponte, var mellomfornøyd med vedtaket.

Konservative amerikanere ønsker ikke å svekke supermaktens suverenitet, og det arbeides med en lov som gjør det mulig for USA å redde enhver amerikaner som stilles for retten i Haag.