- Trist, men mulig å komme tilbake

- Trist, men i en rettsstat kan de som har tatt sin straff og gjort opp for seg, komme tilbake. Det har skjedd før - også i politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ap's leder Thorbjørn Jagland om dommen i AUF-saken hvor han selv måtte vitne. Han hadde åpenbart tenkt gjennom hva han skulle si da han kom til «Holmgang»-studioet i Oslo før sending i går kveld, og ble møtt av en stor gruppe pressefolk.

- Uavhengig av skyldspørsmålet er det alltid trist når unge mennesker får straff. Det er det som opptar meg i dag, sa Jagland.

- Men i vår rettsstat er det slik at de som har tatt sin straff og gjort opp for seg, kan komme tilbake. Det har skjedd før, også i politikken.

- Hvem tenker du på da?

- Det vil jeg ikke si noe om, sa Jagland, som seinere i løpet av samtalen bemerket at dette gjelder personer som i dag har høyere politiske verv enn en varamannsplass på Stortinget slik tilfellet er for Anders Hornslien.

- Er du overrasket over at dommen var så pass streng?

- Straffeutmålingen er det vanskelig for meg å vurdere.

- Er du lettet over at forhold fra tida da du ledet AUF ikke ble trukket inn i dommen?

- Jeg konstaterer at det ikke er trukket inn andre forhold enn det saken gjaldt, nemlig forholdet mellom Oslo kommune og Oslo AUF i et gitt tidsrom.

- Har saken vært en belastning for partiet?

- Det har ikke vært en lett sak, men retten har som sagt ikke trukket inn andre forhold enn det jeg nevnte.

Statsminister Kjell Magne Bondevik sier i en kommentar at han har merket seg at dommen var streng og praktisk talt i overensstemmelse med aktors påstand.

- Det understreker sakens alvor, sier Bondevik, som ikke vil kommentere straffeutmålingen.

- Som ventet, sier Carl I. Hagen om dommen, ut fra at han har fulgt saken i mediene. Han er ikke overrasket over at dommen er så pass streng.