Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trist og avslørende

Ap-nestleder Bjørnar Skjæran mener krisen i industrien er en forsmak på MDG-politikk. MDG-leder Une Bastholm ber ham om å følge med i timen.

- VISER VI HAR RETT: MDG-leder Une Bastholm mener fallet oljeindustrien opplever nettopp viser at partiet hennes har rett i at Norge er en sårbar råvareeksportør. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
- VISER VI HAR RETT: MDG-leder Une Bastholm mener fallet oljeindustrien opplever nettopp viser at partiet hennes har rett i at Norge er en sårbar råvareeksportør. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Det var i et intervju med Dagbladet at Arbeiderparti-nestleder Bjørnar Skjæran beskrev det som skjer i norsk industri med oljeprisfall og coronakrise.

- MDG og Rødt har tatt en klar holdning til å stenge ned norsk sokkel. Nå ser vi hva som skjer hvis næringen får en nedkjøling, dette er en forsmak på utviklingen hvis man hadde ført en politikk med en styrt avvikling. Ingen ville investert, ingen ungdom ville søkt seg til yrkene, det som skjer nå synliggjør det som ville skjedd med MDGs og Rødts politikk, sa Bjørnar Skjæran.

Sluttdato

Både Rødt og MDG har vedtatt å sette en sluttdato for norsk olje- og gassindustri.

Ifølge Rødt program skal minst 90 prosent av utvinningen stanses innen 2030. MDG ønsker å stanse åpning av nye olje- og gassfelt på norsk sokkel og fase ut all petroleumsvirksomhet over en periode på 15 år.

Skjæran mener altså at en sluttdato vil oppnå mye av det samme vi ser nå, noe som får både Rødt og MDG til å se rødt.

- Dette er både trist og avslørende. Skjæran prøver åpenbart å score billige politiske poenger, uten å ha fulgt med i timen. En plutselig arbeidsledighet er nettopp det MDG ønsker å unngå ved en planmessig, gradvis og styrt avvikling av oljenæringen i Norge, sier MDG-leder Une Bastholm.

Tvert imot, sier Bastholm, viser dagens situasjon med en halvering av planlagte investeringer at MDG har rett.

- Situasjonen vi nå står i viser jo nettopp hvor usikre oljearbeidsplassene våre er. Samtidig som vi trapper ned oljeutvinningen, skal vi bygge opp ny, klimavennlig industri som de samme menneskene kan jobbe med.

- Ap på villspor

Oljenasjonen Norge er en sårbar råvareeksportør, framholder MDG-lederen.

- Dagens fall i investeringene skjer fordi vi er en råvareeksportør, og demonstrerer hvor ekstremt sårbare vi er som oljenasjon. Samtidig som vi trapper ned oljeutvinningen, skal vi ha en statlig satsing på å bygge opp ny, klimavennlig industri som de samme menneskene kan jobbe med, som offshore vind, industri for lavutslippsteknologi for skip og karbonfangst- og lagring i Nordsjøen.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes er også lite imponert over Ap-nestleder Skjærans analyse. Det som skjer nå er noe Rødt har advart mot lenge, hevder Moxnes.

- Arbeiderpartiet er helt på villspor. Krisa i industrien er jo ikke et resultat av Rødts politikk, men av Arbeiderpartiets. Vi har lenge advart mot en markedsstyrt krasj i oljesektoren, hvor oljeinvesteringene stuper ukontrollert, uten at en aktiv næringspolitikk har bygd opp industri som kan ta over, sier Moxnes.

- Svikter industrien

Moxnes minner Skjæran om at klubbleder på Kværner Verdal har advart mot å stemme Arbeiderpartiet etter NorthConnect-behandlingen i Stortinget.

- Bjørnar Skjæran har lav troverdighet når han snakker om industripolitikk. Ap-nestlederen var personlig ute i lokalaviser i forrige uke og bløffet om at «Arbeiderpartiet stanser NorthConnect», når de stemte ned forslag fra Rødt og andre partier i Stortinget som sto på industriens side. Her sviktet Arbeiderpartiet den miljøvennlige industrien, bygd på kortreist kraft, sier Moxnes, som også angriper Skjæran og Arbeiderpartiet for å ha inngått forlik om krisepakker med regjeringen.

- Så langt har krisepakkene sviktet industrien. Rødt har stilt en rekke konkrete forslag til krisetiltak for leverandørindustrien, men Ap har stemt imot, sier Moxnes.

Torsdag la regjeringen fram sitt forslag til krisepakke for oljeindustrien, som vil frigjøre 100 milliarder kroner for næringen innen utgangen av 2021.

Krisepakke

Arbeiderpartiet er svakt positive, men MDG mener tiltakene tar Norge baklengs inn i framtida.

- I stedet for å stimulere til mer oljeaktivitet, burde regjeringen bygget opp grønn industri innen havvind, som kan gi 27 000 arbeidsplasser de neste ti åra. Det ville ha gitt nye oppdrag til industrien som i dag leverer til oljen, sier Bastholm.

Rødt mener regjeringen ikke har noen garanti for at ikke pengene går til investeringer i helt andre arbeidere enn de norske.

- Regjeringen plasserer nå makta i oljeselskapenes hender, uten garanti for ett eneste oppdrag til norsk leverandørindustri. Det vil være en skandale om skattegaven forsvinner ut i utbytter til aksjonærene og verft i Sør-Korea, mens arbeidsplasser her hjemme står i fare. Her må det stilles krav, om lokal verdiskaping, utbyttestopp og skikkelige arbeidsforhold, hvis ikke kan vi ende med at både utslippene og arbeidsledigheten øker, samtidig som skatteinntektene faller, sier Marie Sneve, nestleder i Rødt, i en kommentar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!