- Trist og leit at Carl ikke er her

Siv Jensen om Carl I. Hagens fravær på landsmøtet.

-TRIST: Siv Jensen synes det er leit at Carl I. Hagen for første gang på 37 år ikke er tilstedet på et Frp-landsmøtet. Etter den feiden og det bitre oppgjør om Frps plass i Nobelkomiteen, bestemte Hagen seg for å dra og holde foredrag for Høyres studenter i stedet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
-TRIST: Siv Jensen synes det er leit at Carl I. Hagen for første gang på 37 år ikke er tilstedet på et Frp-landsmøtet. Etter den feiden og det bitre oppgjør om Frps plass i Nobelkomiteen, bestemte Hagen seg for å dra og holde foredrag for Høyres studenter i stedet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp-leder Siv Jensen skulle gjerne sett at tidligere partiformann Carl I. Hagen var til stedet under landsmøtet.

- Jeg synes det er leit at han ikke er her. Vi må bare ta til etterretning at han ikke hadde behov for å komme hit, sier Siv Jensen til Dagbladet.

- Det er synd at han ikke er her. Det er trist. Men han må ta de valg han tar. Dette har han valgt helt selv, sier Jensen og legger til:

- Han er hjertelig velkommen hit. Utover det har jeg ikke noen kommentar annet enn at det er trist og leit.

- Vemodig
Hagen er invitert av partiet til landsmøtet, men har i stedet valgt å takke ja til å holde foredrag for Høyres studentforbund i Høyres hus. Bakgrunnen for Hagens fravær er striden mellom han og Siv Jensen etter at han ble skviset som Frp's representant i Nobelkomiteen.

Dagbladet vet at det fortsatt er mange i Frp som synes Hagen tok denne saken for personlig og at han nå burde ha vært ferdig med denne striden for lengst.

I begynnelsen av april ble det klart at Hagen dropper å dra på Frp-landsmøtet.

- Det er fælt å stå utenfor, sa Hagen til VG tidligere i dag om å ikke være på Frp-landsmøte. Hagen har vært på vært eneste Frp-landsmøte de siste 37 åra, men ikke i år.

- Det er rart, vemodig og trist. Men sånn ble det sier, Hagen som også legger til at han forstår at han framstår som sutrete.

Bittert oppgjør
Under et gruppemøte i Frps stortingsgruppe i november i fjor ble det klart at Hagen ikke fikk ta sete i Nobelkomiteen for Frp, likevel. Hagen mente selv at Jensen nærmest hadde lovet ham den plassen og ble fortørnet over at partiet bestemte at Inger Marie Ytterhonr fortsatt skulle være Frp's representant.

I sjokk og sinne trakk Hagen seg fra vervet som leder av Frps seniororganisasjon og dermed også sentralstyret.

I det bitre oppgjøret la ikke Hagen skjul på at han mente at han hadde fortjent den plassen og at Frp-leder Siv Jensen burde ha håndtert ham på en helt annen måte.

- Jeg hadde ikke vært så sint og trist på mange år, forklarte Hagen etterpå.

Personlig angrep
I et eget notat gikk han til personlig angrep på Siv Jensen. Etter det ble det total isfront mellom Jensen og Hagen.

- Siv Jensen hadde åpenbart ikke formidlet at den tidligere partileder gjennom 28 år og parlamentariske leder gjennom 25 års hadde et sterkt ønske om en plass i Nobelkomiteen til valgkomiteen. Ei heller underrettet meg om at hun ikke formidlet mitt ønske, skrev han.

Også Eli Hagen gikk ut i et voldsomt angrep på Siv Jensen. Ekteparet Hagen viste blant annet til at Frp, ved Siv Jensen ved roret, hadde rotet bort en oppslutning på rundt 30 prosent.

I et intervju med Dagbladet sa Eli Hagen at hun hadde mistet troen på Siv Jensen som en framtid statminister.

Prøvde å stoppe Carl
Dagbladet vet at Siv forsøkte fortvilet å stoppe Hagens bitre utspill mot sitt eget parti da han skjønte at han ikke ville få viljen sin om en plass i Nobelkomiteen.

Etter Hagens voldsomme utspill måtte Jensen gå ut og avvise at hun hadde lovet Hagen vervet.

- Jeg skjønner at Carl er såret. Det er lov å ha følelser. Men det er veldig leit at han reagerer slik som han gjør etter at vi har hatt en vanlig demokratisk prosess i partiet. Jeg erkjenner at jeg har hatt samtaler med Carl om hva han kunne tenke seg av verv og oppgaver. Men det var ingen ledig plass i Nobelkomiteen ettersom Inger Marie Ytterhorn ønsket å fortsette. Det har vært en helt udramatisk og normal prosess, sa hun den gang. 

INVITERT: - Det er rart, vemodig og trist. Men sånn ble det sier, Hagen som også legger til at han forstår at han framstår som sutrete. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
INVITERT: - Det er rart, vemodig og trist. Men sånn ble det sier, Hagen som også legger til at han forstår at han framstår som sutrete. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer