- Trist og sint

Gordon Brown om dommen mot Suu Kyi.

REAGERER: Storbritannias statsminister Gordon Brown. AFP/SCANPIX
REAGERER: Storbritannias statsminister Gordon Brown. AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias statsminister Gordon Brown sier til Reuters at han er «trist og sint» etter at Aung San Suu Kyi i dag ble dømt til nye 18 måneder i husarrest.

Han mener dommen er politisk motivert med sikte på å hindre henne i å delta i de planlagte valgene neste år.

- Dommen er videre et bevis på at militærregimet i Burma er fast bestemt på å vise total forakt for aksepterte standarder i en rettsstat og i strid med internasjonal opinion, sier Brown i en uttalelse som ble sendt ut etter at dommen ble kjent.

Samtidig oppfordrer han FNs Sikkerhetsråd om å innføre et verdensomspennende forbud mot salg av våpen til Burma.

EU forlanger løslatelse
Bare minutter etter at dommen mot Aung Suu Kyi ble offentliggjort forlangte EU en øyeblikkelig og betingelsesløs løslatelse av Aung Suu Kyi.

Det var Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt som kom med uttalelsen på vegne av EUs 27 medlemsland.

Uttalelsen er i tråd med at rettsaken mot Suu Kyi er blitt fulgt av en rekke regjeringer, politikere og menneskerettsorganisasjoner i Europa gjennom lang tid.

- Uakseptabelt

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener det er uakseptabelt at fredsprisvinner Aung San Suu Kyi er til dømt 18 måneders
husarrest. Han fordømmer avgjørelsen i Burma.

- Juntaen vil ha henne ut av valget, skriver Støre på Twitter tirsdag morgen.

Utenriksministeren slår videre fast at det er viktig med fortsatt press.

Suu Kyi ble dømt for brudd på sikkerhetslovene etter at en amerikaner svømte over til huset hennes i mai. Dommen falt i en domstol i Rangoon tirsdag. Dommeren dømte opposisjonslederen til tre års fengsel, men militærjuntaen omgjorde dommen til halvannet års husarrest.

Ber om hastemøte
Malaysias utenriksminister ba i dag om et hastemøte i ASEAN landene etter at Burmajuntaen vil holde Aung San Suu Kyi i husarrest i ytterligere 18 måneder.

- Jeg tror det er et behov for utenriksministrene i Asean-landene å raskt diskutere denne saken som er svært bekymringsfull, sier utenriksminister Anifah Aman til nyhetsbyrået AFP.

- Med denne dommen er det ingen mulighet for at hun kan delta i valget neste år, som burde vært fritt, rettferdig og inkluderende, sier han.

DØMT: Aung San Suu Kyi. Foto: REUTERS/SCANPIX
DØMT: Aung San Suu Kyi. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer