Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trist og sjokkerende om utrydding av ulv

Rovdyrforkjempere rystet over bondetalskvinne - vil øke til 200 ulv i Norge.

 VINTEREN 2013:  En ulv i Slettåsreviret mellom Elverum og Trysil observert i forbindelse med det skandiviske forskningsprosjektet Skandulv.  FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET.
VINTEREN 2013: En ulv i Slettåsreviret mellom Elverum og Trysil observert i forbindelse med det skandiviske forskningsprosjektet Skandulv. FOTO: JØRN H. MOEN/DAGBLADET. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Trist, er den korte karakteristikken fra fagsjef Karoline Andaur i Verdens Naturfond (WWF) til sauebøndenes sterke ønske om å bli kvitt all ulv med fast tilhold og yngling i norske skoger.

- Naturvernforbundet er sjokkert over at en tilsynelatende vettug organisasjon som Norsk Bonde- og Småbrukarlag er villig til å utrydde arter fra norsk natur, slik deres leder Merete Furuberg sier til Dagbladet i dag.

- Personer og organisasjoner med slike holdninger er heldigvis i et særdeles lite mindretall. De marginaliserer seg selv og de melder seg helt ut av en seriøse debatt om ulv og ulveforvaltning, sier fagleder Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet.

- Gufs fra fortiden
Og legger til: - det er like greit. Dette er et kaldt gufs fra fortiden og avdekker en skremmende holdning til rovdyr og naturforvaltning. Norge er forpliktet til å bevare vårt fantastiske artsmangfold.

Det var før onsdagens møte hjemme ved Svullrya på Finnskogen med rovdyransvarlig statsråd, klima- og miljøminister Vidar Helgesen, at leder Merete Furuberg i Norsk Bonde-og Småbrukarlag ikke etterlot noen tvil om hvilke forventninger hennes medlemmer har til den nye stortingsmeldingen om ulv, som kommer fra regjeringen i nær framtid.

Sauenæringen vil fjerne - les skyte - alle de 38-39 fastboende, voksne ulvene på norsk side av grensen og alle norskfødte valper fra sist sesong. Foreløpig er det registrert 24 av dem, og tallet kan bli høyere når den endelige bestandsrapporten er klar i juni etter vinterens telling i sporsnø.

Her er hele den foreløpig bestandsrapporten fra 15. februar, som viser høyeste antall ulv i Norge siden de organiserte tellingene på begge sider av grensen startet for 18 år siden.

- Foreningen Våre Rovdyr reagerer sterkt på uttalelsene fra Småbrukarlagets leder. De har ikke rot i noen form form for virkelighet eller faktakunnskap.

- Den største faktoren som påvirker elgbestanden i Norge, er i all hovedsak jegerne selv. Det ble skutt 33 200 elg i Norge i fjor, skriver foreningens daglige leder Ingvild Elise Dahle i en kommentar.

370 svenske ulver
I Sverige viser siste telling 370 helsvenske ulver pluss de samme vandrerne som er registrert opå norsk side.

Mens Småbrukarlaget, mange sauebønder forøvrig og elgjegere bare vil akseptere de 40 - 45 streifulvene som nå er registrert i bevegelse på begge sider av grensen, håper rovdyrforkjemperne at regjeringen tvert i mot vil øke den norske ulvebestanden til opp mot 200 dyr. 

 - TRIST FRA SMÅBRUKARLAGET:  Fagsjef Karoline Andaur i Verdens Naturfond (WWF). Foto: WWF-Norge/Ivan Tostrup.
- TRIST FRA SMÅBRUKARLAGET: Fagsjef Karoline Andaur i Verdens Naturfond (WWF). Foto: WWF-Norge/Ivan Tostrup. Vis mer

Her begrunner WWF hvorfor de, Naturvernforbundet og Foreningen Våre Rovdyr hvorfor ulvetallet må økes og ulvesonen nesten tredobles for bestanden skal bli levedyktig i Norge.

- Sist høst overleverte våre tre organisasjoner 29 000 underskrifter med krav om 15 - 20 ulvefamilier i Norge og en totalbestand på mellom 150 og 200 ulv, sier fagsjef Karoline Andaur til Dagbladet.

- Alle har livets rett
- Hvorfor skal det være ulv i Norge ?

- Fordi de er en del av norsk natur, og alle arter har livets rett, sier WWFs fagsjef, som peker på fire tiltak som bør utforskes bedre for å skape et samarbeidsklima mellom mellom rovdyrinteresser og beitenæring: gjeterhundpatruljer, inngjerding, andre saueraser og avgrensing/flytting av beiteområder.

- Hvilke muligheter ser Verdens Naturfond til samarbeid med landbruksnæringen etter de mange årene med rimelig fastlåste fronter ?

- Nå venter vi på regjeringens nye ulvemelding. Vi er spent på om det kommer noe der som kan fremme et samarbeid.

 FORSLAG TIL NY ULVESONE:  Den gule su\onen gjelder i dag - WWF vil ha de grønne områdene med å tillegg iog utvide fra 5,5 til 14,3 prosent av Norges landareal. Kartgrafikk: WWF-Norge/Pablo Izquierdo.
FORSLAG TIL NY ULVESONE: Den gule su\onen gjelder i dag - WWF vil ha de grønne områdene med å tillegg iog utvide fra 5,5 til 14,3 prosent av Norges landareal. Kartgrafikk: WWF-Norge/Pablo Izquierdo. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media