Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Trist, uverdig og ødelegger forholdet mellom Frp og Høyre

Per-Willy Amundsen (Frp) kraftig ut mot Høyres Afshan Rafiq etter innvandringsutspill.

MOT SÆRBEHANDLING: Frp-leder Siv Jensen, nestleder Per Sandberg og innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen (tv).  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
MOT SÆRBEHANDLING: Frp-leder Siv Jensen, nestleder Per Sandberg og innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen (tv). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Frp reagerer sterkt på at innvandringspolitikere i Høyre i dag gikk ut i Dagbladet og lovet at Frps innvandrings- og integreringspolitikk ikke ville få gjennomslag i en regjering der Høyre inngår.

- Frp får ikke gjennom sin innvandringspolitikk i regjering med Høyre. I asylpolitikken er vi nok mer enige om en del ting, sier stortingskandidat fra Oslo, Afshan Rafiq (H).

Hun mener Frps politikk «nører opp under fremmedfrykt og fiendtlige holdninger til innvandrere»

- Uverdig
Dette får innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen i Frp til å tenne.

- Jeg er vant til å få slike angrep fra ungdomspolitikere i skoledebatter. Det  er trist, uverdig og ubegrunnet, sier Amundsen til Dagbladet.

MENER FRP MÅ JENKE SEG: Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) er 5. kandidat i Oslo og leder Høyres Forum for mangfold og inkludering. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
MENER FRP MÅ JENKE SEG: Tidligere stortingsrepresentant Afshan Rafiq (H) er 5. kandidat i Oslo og leder Høyres Forum for mangfold og inkludering. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

- Det ødelegger forholdet mellom Frp og Høyre, sier Amundsen.

Selv stoler han verken på Høyres politikk eller politikere.

- Man bør heller ikke sette lit til det Høyre sier. De har jo ingen klar linje i innvandringspolitikken sin. Mange av forslagene deres stammer fra Frp, mener Amundsen.

Sykehjem og leksehjelp
Blant forslagene de to partiene er uenige om er Høyres forslag om tilrettelegging av sykehjem for eldre med innvandrerbakgrunn og leksehjelp og sommerskole for spesielt minoritetsbarn.

- Det er urovekkende at Høyre vil ha muslimske sykehjem og særbehandle religiøse grupper. Forslaget kan jo ikke forstås på en annen måte, sier innvandringspolitisk talsmann Per-Willy Amundsen (Frp) til Dagbladet.

Han reagerer også sterkt på planer om ekstra støtte til leksehjelp og sommer leksehjelp og sommerskole for spesielt minoritetsbarn, som en del av partiets integreringspolitikk der satser spesielt på kvinner og barn.

-  Skal de gi leksehjelp og sommerskole på bakgrunn av hudfarge eller etnisitet? De bør gi det til alle. Skal ikke etnisk norske barn få hjelp, spør Amundsen.

Underlivssjekk
Amundsen vil derimot ha underlivssjekk av alle barn som befinner seg i det partiet kaller «risikogrupper», for å avdekke eller hindre at barn blir kjønnslemlestet.

Han ber Høyre gå i tenkeboksen.

- Skal de drive tilpasning for minoritetselever og gi dem egne rettigheter, så er de ville veier. Høyre bør gå i tenkeboksen før de kommer med flere forslag, sier Amunsen til Dagbladet.

41 prosent av Frps velgere oppga nylig i en meningsmåling utført av Synovate for Dagbladet og NRK at de hadde innvandring som viktigste sak for å stemme Frp.

- Hvilke konsekvenser vil det ha hos velgerne deres at Høyre ikke vil gjennomføre store deler av Frps innvandrings- og integreringspolitikk?

- Hva Stortinget bestemmer i neste periode avgjøres ikke enkelte Høyre-representanter, men av velgerne, sier Amundsen.

Satt foten ned for Frp
Også Høyres innvandringspolitisk talsmann Bent Høie mener innvandrere kan legge en Høyre-stemmeseddel i urnen uten å sende en tanke til Frps innvandringspolitikk.

- Bør innvandrere i Norge regne med at det blir Frps innvandringspolitikk som gjelder etter valget?

- Nei, det har de ingen grunn til å frykte, sier Høie (H) til Dagbladet.

- Vanskelig for eldre
Høyre-leder Erna Solberg mener syke- og eldrehjem kan gjøre det lettere for eldre med minoritetsbakgrunn å få en verdig alderdom.

- For pakistanske eldre vil det være flere fordeler: Mange mister norskkunnskapene sine med aldere og blir mer avhengig av at pleiere kan morsmålet deres og så er det en del kulturelle utfordringer i dag, sier Solberg til Dagbladet.

- Verken slike sykehjem eller leksehjelp og sommerskole handler om forskjellsbehandling, men individbehandling, sier Solberg.

Rafiq mener slike institusjoner eller avdelinger ikke skiller seg fra andre for eldre med spesielle behov.

- Mange av dem har gitt sine beste år til Norge, da må det norske samfunnet stille opp tilbake, sier Rafiq, som leder partiets Forum for mangfold og inkludering.

FORSVARER LEKSEHJELP OG SYKEHJEM FOR MINORITETER: Høyre-leder Erna Solberg.
 Foto:  Cornelius Poppe / SCANPIX
FORSVARER LEKSEHJELP OG SYKEHJEM FOR MINORITETER: Høyre-leder Erna Solberg. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer
FORSVARER EGEN POLITIKK: Stortingsrepresentant Bent Høie. 
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FORSVARER EGEN POLITIKK: Stortingsrepresentant Bent Høie. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media