Triumf for Halonen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Finland får sin første kvinnelige president. Etter en meget spennende opptelling i går kveld gikk sosialdemokraten Tarja Halonen av med seieren over senterpartilederen Esko Aho. Rekka av ti mannlige presidenter blir dermed brutt i et land som hittil ikke har vært regnet som foregangsland for likestilling. Tvert imot var det mange som mente at finnene også denne gangen til slutt ville plassere en mann i det ærverdige presidentpalasset.
  • Valgutfallet er først og fremst en stor personlig triumf for Halonen. Hun er enslig mor, står utenfor kirken og kommer fra venstrefløyen i sitt parti. Vanligvis skulle ikke det tale til hennes fordel. Men hun gjorde en god figur som utenriksminister under Finlands formannsperiode i EU, og da hun først tok seg fri fra regjeringen for å drive valgkamp, passerte hun den ene kandidaten etter den andre og vant første valgomgang. Selv om Esko Aho tok innpå henne de siste dagene, var hennes forsprang for stort.
  • Halonens seier betyr at svært mange velgere har krysset tradisjonelle politiske skillelinjer. De borgerlige partiene har klart flertall i Finland. Slike skiller er ikke lenger viktige i et land som de siste fem åra har hatt en såkalt regnbueregjering, der bare Senterpartiet står utenfor. Denne regjeringen har gjennomført store økonomiske innstramminger. Forskjellene mellom rike og fattige er økt kraftig. Og selv med en økonomisk høykonjunktur har Finland fortsatt 12- 13 prosent arbeidsledighet.
  • Valgkampen har vist at det for tida ikke er store politiske stridsspørsmål i Finland. Dette har i stor grad vært et personvalg. Den nye presidenten vil også få langt mindre makt enn sine forgjengere, selv om presidenten fortsatt skal ha en hånd på rattet i utenrikspolitikken. Men Halonen vil sikkert vite å gjøre seg bemerket. Hun er uformell, folkelig og fri for pompøsitet, og hun er ingen politisk broiler. Hun kan bli et friskt innslag i et ellers grått politisk landskap.