Triumf med sterk bismak

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
  • Norges delegasjon til FN-konferansen i Johannesburg om bærekraftig utvikling ser ut til å ha klart å forhindre et alvorlig tilbakeslag i miljøkampen. Etter et iherdig og vellykket diplomatisk forsvar for dagens situasjon strøk konferansen et tekstforslag som ga regelverket til Verdens frihandelsorganisasjon WTO forrang framfor FNs miljømålsettinger og avtaler slik de er utviklet siden Rio-konferansen for ti år siden.
  • Vi gratulerer utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson og miljøvernminister Børge Brende og deres medarbeidere med en vellykket kampanje, men ser oss nødt til å helle litt malurt i begeret. Verden går ikke framover når en vellykket kamp for et ti år gammelt prinsipp om likestilling mellom frihandelsregler og miljøavtaler er den triumfen statsrådene bringer hjem fra konferansen i Johannesburg. Triumfen er dessverre en bekreftelse på at det er stillstand i arbeidet for en universell bærekraftig utvikling. Konferansen i Johannesburg preges ikke av visjoner og håp, men av forsøkene på å begrense skadevirkningene av den privatkapitalistiske strutsepolitikk som nå har makta i Washington.
  • Bush-regjeringen i USA har stilt seg i spissen for reaksjonen og har trukket seg fra Kyoto-prosessen og forpliktelsene i traktaten om å redusere klimautslippene. Johannesburg-konferansen er derfor blitt nødt til å formulere seg bort fra denne konflikten i stedet for å binde sammen klimatraktaten og arbeidet for en bærekraftig utvikling.
  • Vi gleder oss sammen med de norske statsrådene som i går jublet henrykt i alle norske nyhetssendinger, men er usikre på hvor langt «seieren» rekker. Bush-regjeringen har åpent erklært at den uansett ikke har til hensikt å rette seg etter noen avtaletekst som begrenser USAs handlefrihet eller motarbeider landets interesser, slik Bush-regjeringen ser dem. President George W. Bush har stemplet hele konferansen i Johannesburg som i strid med USAs interesser ved å holde seg borte fra hele arrangementet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer