Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Triumfnatt for Obama

Vant fire primærvalg overlegent. Huckabee slo McCain i to av tre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Se oppdaterte resultater her

(Dagbladet.no): Nattas primærvalg ble en stor triumf for Barack Obama, som vant overlegent i både Washington, Louisiana, Nebraska og Jomfruøyene. På republikansk side to Mike Huckabee overraskende Kansas og Louisiana, mens McCain tok Washington.

90 prosent

I både Washington og Nebraska tok Obama hele 68 prosent av stemmene, mens han tok 57 i Louisiana. På Jomfruøyene ser han ut til å ta utrolige 90 prosent.

Dermed er løpet mellom ham og Hillary Clinton vesentlig jevnet ut; etter supertirsdag har sistnevnte hatt et visst forsprang, men i skrivende stund har de to henholdsvis 1039 og 1100 delegater.

Målt i antall stater har riktignok Obama flest med 18 mot Hillarys 13, men det er antallet delegater som teller når demokratenes presidentkandidat skal velges på landsmøtet i august.

Nattas seirer vil utvilsomt gi Illionois-senator Obama momentumet tilbake, etter at han samlet tapte supertirsdag marginalt til Hillary.

Konservativ seier

SEIERHERRE: Barack Obama stopper opp et øyeblikk under talen til begeistrede partifeller i den gamle sørstatshovedstaden Richmond i Virginia, vel vitende om at han har dratt i land seieren i alle statene som avholdt primærvalg for demokratene i går. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/SCANPIX
SEIERHERRE: Barack Obama stopper opp et øyeblikk under talen til begeistrede partifeller i den gamle sørstatshovedstaden Richmond i Virginia, vel vitende om at han har dratt i land seieren i alle statene som avholdt primærvalg for demokratene i går. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/SCANPIX Vis mer

På republikansk side har det meste dreid seg om John McCain i det siste, men i nattas valg vant pastor Mike Huckabee overraskende både Kansas og Louisiana, og viser at han fremdeles er en faktor å regne med:

Størst var seieren i Kansas, der Huckabee tok 60 mot McCains 24 prosent. I Louisiana var det langt jevnere, med henholdsvis 44 mot 42 prosent. I Washington seiret McCain, med 26 mot 24 prosent.

Dermed har Huckabee 234 delegater, mot McCains 712, og holder ventelig ut en stund til - selv om presset for å få ham og Ron Paul til å trekke seg - for å gi McCain fred - tiltar i styrke.

Mitt Romney, som ga seg tidligere denne uka, sitter med 298 delegater, og slo Ron Paul i Louisiana. Paul har fattige 14 delegater.

Målt i stater har McCain 12 og Huckabee 7, mens Paul ikke har noen. Washington var den eneste staten der sistnevnte fikk en betydelig andel stemmer, 21 prosent.

Huckabees suksess viser trolig hvor upopulær McCain er i den konservative fløyen av det republikanske partiet, som står sterkt i statene der Huckabee vant.

Forventet Hillary-seier

I dag venter demokratenes primærvalg i den lille staten Maine - et valg Hillary forventes å vinne, i likhet med valgene i Texas og Ohio 4. mars. På tirsdag holdes valg for begge partiene i Maryland, Virginia og Washington D.C.

image: Triumfnatt for Obama

På demokratenes landsmøte må vinnerkandidaten ha 2025 kandidater. Republikanerkandidaten må ha 1191.

GLEDER SEG: Mike Huckabee dro i land seier i to av de tre statene som holdt primærvalg for republikanerne. Seieren er trolig uttrykk for den konservative republikanerfløyens mistro til John McCain, som ikke anses som konservativ nok.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media