Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Triumph legger ned fabrikk i Burma

Undertøysprodusenten Triumph International legger ned produksjonen i Burma, som følge av kampanjer mot selskapets engasjement i det undertrykkende militærdiktaturet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkens Nødhjelp jubler over at det nå blir slutt på «skittent undertøy fra Burma».

- Nå kan OL-utøverne ta på seg undertøyet igjen. Dette er en seier for oss og demokratibevegelsen i Burma, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i hjelpeorganisasjonen. Han mener dette viser at folkelige allianser har en reell innflytelse.

Kirkens Nødhjelp oppfordret i fjor høst til boikott av klær som er produsert i Burma. Senere bestemte Olympiatoppen seg for å bryte avtalen med Triumph om å levere undertøy til de kvinnelige deltakerne i Salt Lake City. Flere av OL-deltakerne ga selv uttrykk for at de ikke ønsket å bruke undertøy fra et selskap som har produksjon i et land som bryter menneskerettighetene.

- Debatten om Triumph Internationals bedrift i Burma ble så heftig at den i stadig sterkere grad har skapt problemer for planleggingen av selskapets virksomhet i Burma, problemer det ikke lenger er til å leve med, sier pressekontakt Cathrine Long i Triumph International.

Selskapet sier den ikke har klart å finne en kjøper til virksomheten, til tross for intense forsøk, og at de derfor vil avvikle produksjonen gradvis. Ifølge Triumph vil rundt 1.000 ansatte miste jobben, og selskapet sier den vil lage en sosial plan for å hjelpe dem.

Kirkens Nødhjelp sier den vil følge nøye med på avviklingsprosessen, og oppfordrer selskapet til å sørge for en anstendig etterlønn. Samtidig oppfordrer Kirkens Nødhjelp regjeringen til å jobbe for en internasjonalt lovfestet boikott av Burma.

Militæret i Burma tok makten i 1990, etter at partiet til Aung San Suu Kyi, NLD, vant valget på nasjonalforsamling. Året etter fikk hun Nobels fredspris for sin kamp for demokrati. Suu Kyi sitter i husarrest og flere hundre partimedlemmer er fengslet.

NTB

OL-undertøy: Den norske OL-troppen er sponset av Triumph. Undertøyet kan nå brukes med god samvittighet, mener Kirkens Nødhjelp.
Hele Norges coronakart