- Trives med makt

Gerd-Liv Valla gjorde kvinneopprør på folkeskolen og sang «Slike jenter det vil gamle Norge ha», men LO-leder planla hun ikke å bli. Før i september i fjor. I mai ble hun valgt på LO-kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Hun sier ikke «faen» som Yngve Hågensen, men i likhet med forgjengeren sier hun fra når medlemmenes interesser er truet. Nå er Gerd-Liv Valla kraftig irritert på Bondevik-regjeringen.

- LO vil ta helhetsansvar. Det er viktig for oss at norsk økonomi ikke blir skakkjørt. Og vi ønsker ikke at lønnsoppgjøret ender i bråk. Men vår evne til å ta helhetsansvar avhenger av at medlemmene ikke opplever at små fordeler tas fra dem, mens noen ledere i dette samfunnet karer til seg. Da blir folk sinte og stemmer ned oppgjøret. Så enkelt er det , sier Valla.

En av flere saker som gjør LO-folk sinte er halveringen av skattefradraget for fagforeningskontingenten. Valla råder regjeringen til å varsle at skatteøkningen for fagorganiserte fjernes, i god tid før lønnsoppgjøret.

- Bondevik har sagt at han ønsker et godt forhold til fagbevegelsen. Men når fagorganiserte er de eneste som har fått skatteøkning, er det en særdeles dårlig start, sier Valla til Dagbladet.

På tide med en kvinne

I året som nå ebber ut ble hun valgt til LO-leder. Den første kvinnelige leder i LOs hundreårige historie.

- Jeg vil ikke si at det er noen bragd å bli LOs første kvinnelige leder, men det var på tide. Jeg har vel vært opptatt av likestilling helt siden jeg var i folkeskolen. Da vi sang «Mot i brystet, vett i pannen» med «slike gutter det vil gamle Norge ha», sang jeg alltid «jenter», sier Valla. Hun var også første kvinnelige leder av Norsk Studentunion, i 1974.

- Der var det også på tide med en kvinne, sier Valla.

Årets navn

I samarbeid med våre lesere vil vi i Dagbladet for første gang kåre Årets navn i Norge.

Hver dag fram til julaften presenterer vi en verdig kandidat.

I dag: Gerd-Liv Valla.

På veggen har hun et maleri av Chr. Stixrud. Det viser tjenestepiker som henger i stroppen på bussen, på vei til jobb. En daglig påminnelse om hvorfor hun sitter der.

- Er det at du blir nominert til Årets navn tegn på at likestillingen er kommet kort eller langt?

- Det er i alle fall tegn på at det er mye igjen. De fleste forbundslederne i LO er menn, selv om det er nesten like mange kvinner som menn i LO. Det stilles fortsatt større krav og forve ntninger til kvinner, man blir fulgt mer med: «Klarer hun det...» Kvinner har mindre rom for feiling.

Trives med makt

- Når bestemte du deg for å bli LO-leder?

- I september i fjor. Hvis noen for 10 år siden hadde sagt at jeg skulle bli LO-leder, hadde jeg bedt vedkommende gå til lege. Det går ikke an å planlegge en slik karriere. Mitt råd er: Du må gjøre det du har lyst til. Det dreier seg om å tro på noe, sier Valla.

Hun sitter på toppen av landets største fagorganisasjon med om lag 800000 medlemmer og en pengesekk verdt flere milliarder. LO-lederen blir gjerne rangert blant de aller mektigste i landet. Regjeringer og arbeidsgivere lytter nervøst når LO-ledere taler. Valla nekter ikke for at hun har makt, og at hun liker det.

- Klart jeg har makt, og det er utrolig spennende. Jeg skjemmes ikke over å si det, man får gjort mye med makt. Men jeg har ingen personlige maktambisjoner. LO-ledelsen har ikke mer makt enn medlemmene gir oss. Når jeg klarer å stoppe endringer i sykelønnsordningen, er det en fin måte å ha makt på, sier Valla.

Vitaminbombe

Makt er også arbeidsdager på 12- 14 timer.

- Men først og fremst har det vært veldig gøy. Jeg får litt kick av forsamlinger. God respons fra salen etter en tale er som en vitaminbombe. Det mest gledelige i dette året var LO-kongressen. Vi hadde gode debatter, jeg følte varmen fra kongressen. Den nye ledelsen ble enstemmig valgt, og fikk et veldig bra mandat, sier Valla.

Utsikten fra Folkets Hus er praktfull, hun liker best å se ned på folkelivet på Youngstorvet, men kan også se bort til høyblokka i regjeringskvartalet.

- Den største skuffelsen i 2001 her hjemme var at Ap tapte valget, sier Valla.

I 1994 jobbet hun på toppen av høyblokka, som statssekretær for Gro. Og det er Gro som er lederidolet.

Gerd-Liv Valla

Alder: 53

Yrke: LO-leder, tidligere justisminister, nestleder NTL, sekretær (valgt) Statstjenestemannskartellet, politisk rådgiver/statssekretær, høyskolelektor.

Aktuell: Valgt til leder for Landsorganisasjonen i Norge på LO-kongressen i mai. Valla er vår første kvinnelige LO-sjef.

- Thorvald Stoltenberg har oppsummert hennes lederstil: Innhente kunnskap, lytte, tenke og ta beslutninger. Gro sto for klokt lederskap. Det var rom for meninger, alle fikk komme til før beslutningene ble tatt. Jeg prøver å gjøre det samme. Jeg vil kjenne motargumentene før vi går ut med en beslutning, sier Valla.

BASTIONEN PÅ YOUNGSTORGET: LO-leder Gerd-Liv Valla blir gjerne rangert blant de aller mektigste i landet. - Jeg skjemmes ikke over å si det, men får gjort mye med makt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer