Trivsel viktigere enn penger

Stordal kommune har Norges beste skole.

Trivsel:  Mathilde (13), Julie (12), Gunn Eli (13), Ådne (11) og Petter (13) er enig med ordfører Charles Tøsse og inspektør Evy Vatne Joranger i at trivsel på skolen øker lærelysten. Foto: Fridgeir Walderhaug.
Trivsel: Mathilde (13), Julie (12), Gunn Eli (13), Ådne (11) og Petter (13) er enig med ordfører Charles Tøsse og inspektør Evy Vatne Joranger i at trivsel på skolen øker lærelysten. Foto: Fridgeir Walderhaug. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Skolen er det naturlige midtpunkt i bygda, vi prater fint om den og den er et sted det skjer ting. Snakker voksne pent om skolen gjør ungene det også. Vi satser på høy trivselsfaktor og foretar egne elevundersøkelser på trivsel og mobbing, noe vi kjører grundige prosjekter på. Dette, og at vi har en stabil og dyktig lærerstab og skoleledelse er formelen, sier ordfører Charles Tøsse (H).
Prestasjonskultur Skolen har svømmehall — med vann, et bibliotek med svært god statistikk på utlån, og skolen tar del i det som skjer rundt idrett og kultur i bygda. Alt dette bidrar til å gjøre elevene gode mener Tøsse.

Det vises på de nasjonale prøvene, der Stordal skole er på andreplass.

- Vi har en "positiv prestasjonskultur". Det er lov å være god. Barna lærer seg tidlig å være strukturert, det ser vi nok igjen i disse resultatene, mener han.

Lokal tilpasning - Vi jobber mye med klasseledelse. Læreren er sjefen. Det bidrar også til bedre resultater i læringen, sier skoleinspektør Evy Vatne Joranger.

Hun er ikke så opptatt av plasseringer i tester.

- Vi ser jo at vi ligger høyt både i den nasjonale og vår egen trivselsundersøkelse. Men for oss er det viktigste at trivselen og læringen er god. Vår rektor, Bjørnar Midtbust, er klar og tydelig på hvor skolen skal. Vi er en reformvennlig skole som følger reformer, men ikke slavisk. Han er klar på hva i disse reformene som gagner oss, og vi foretar derfor en lokal tilpasning, sier hun.

- Er dere overrasket over at dere gjør det så bra i undersøkelsene?

- Nei, vi er ikke det, men vi funderer jo en del på hvorfor vi gjør det så bra, sier Vatne Joranger.
Elevkontrakt Røyking og bruk av rusmidler blir også tatt på alvor av skolen, med en kontrakt mellom skole, foreldre og elevene på de tre øverste trinnene.

- Hver elev får 1.000 kroner fra kommunen og det tilsvarende fra egne foreldre om de holder seg unna. Det gir resultater. Vi har svært engasjerte foreldre som følger opp og deltar, sier Tøsse.

- Vi har også utnevnt oss selv til "Barnas kommune". Det forplikter, sier ordføreren.
Liker skolen Ådne Nakken (11) og Mathilde Vinje Øvrebust (12) trives som elever ved Stordal skole.

- Det er et godt miljø på skolen og svært lite mobbing. Det er viktig, sier Mathilde.

- Lærerne er greie, og de er strenge når de må. Men jeg gruer meg alltid til å begynne på igjen etter sommeren, for det er jo godt å ha ferie også, sier Ådne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer