Tro eller ikke utro

Utroskap er en nasjonal sport i Frankrike. Men det kan gå hardt for seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PARIS (Dagbladet): Sommerens heteste offer er uten tvil filmstjernen Isabelle Adjani, dronning Margot i Patrice Chereaus berømte film, en av Frankrikes vakreste og fremste divaer. Hun var inntil nylig samboer med musikeren Jean-Michel Jarre, som blant annet har holdt konserter i Norge. Motivet for det celebre bruddet, brettet ut i alt Frankrike har av Se og Hør-er: hans nye forhold til en annen filmstjerne, Anne Parillaud.

BANALT?

Ja, men her har mediene spilt en enorm rolle. De to eksene har ført en åpen krig gjennom hver sine medier. Hun har grått på førstesida i Elle og Paris Match, han i VSD. Adjani gikk selv ut og fortalte at hun var blitt forlatt. I forbifarten nevnte hun at Jarre hadde vært litt mer galant enn hennes tidligere samboer og far til hennes ene sønn, den engelske filmstjernen Daniel Day-Lewis, som fortalte henne at han forlot henne i en faks. Og så betror hun oss alle at hun skulle ha giftet seg med Jarre i august, og at hun fremdeles tror på eventyrprinsen, som lover evig troskap. Jarre på sin side ser ut til å samle på filmstjerner. Før han traff Adjani, levde han lykkelig i en årrekke med Charlotte Rampling.

DE TO ER BARE

ureksempler på hva som egentlig foregår bak lukkede dører, men like ofte for åpen scene, i Frankrike, der utroskap er svært utbredt. En nasjonal spesialitet. Det er liksom kjedelig med et normalt ekteskap. Kanskje noe av forklaringen er at veldig mange av dagens par er barn av 68-generasjonen, for hvem intet var tabu. Men det sier ikke alt. Ifølge ekspertene er det kvinnene som fører an.

-  Kvinner har behov for å ha historier. Det betyr ikke at alle tar skrittet fullt ut. I dag drømmer man om elskeren, ikke om det ideelle paret, sier Patricia Delahaie, forfatter av «Tro, ikke tro. En enquête om kvinnelig troskap». Underforstått: alle kvinner er ikke som Adjani.

KONDOMFABRIKANTEN

Durex foretar regelmessige undersøkelser om sexlivet. Ifølge den siste undersøkelsen i Frankrike, vedgår 40- 50 prosent av franske kvinner å ha hatt forhold på si, minst én gang. Psykoterapeuten Paule Salomon mener det er de moderne kvinnenes måte å hevde seg på. Og det er ikke bare et fransk fenomen. Ifølge New York Post sier ni av ti kvinner at de har hatt en annen, uten å føle skyld. 25 prosent av engelske kvinner sier de flørter med sjefen på julefester. Halvparten av tyske menn som dør av hjertestans under kjærlighetsakten, var ikke sammen med konene. Og hva med David Beckham? En av grunnene til alle disse utskeielsene er TV-føljetongene, der alle står i med alle i full offentlighet, som et mønster. Tidligere giftet man seg «til døden skiller Eder ad». I dag er det bare Adjani som tror på en evig kontrakt. Nå gjelder det å være «frie sammen». Til Se og Hør skiller Eder ad.