Trø forsiktig i minefelt

NEW YORK (Dagbladet): «De som legger hovedvekten på uenigheten mellom oss, driver et spill det er lett å gjennomskue,» sa president George Bush da han litt utilpass i den nyrestaurerte Riksdagsbygningen i Berlin slet med å overbevise europeerne om sin tro på internasjonalt samarbeid mellom likeverdige parter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For en som har hørt Bush hver dag i åtte måneder forsikre sine amerikanske tilhørere om hvor sterkt Amerika står alene i kampen mot ondskapen, lyder det hult når han på tur i utlandet hyller en allianse han sjelden ellers nevner.

Verken NATO, koalisjonen som deltar i kampen mot internasjonal terror, FN eller andre organisasjoner for internasjonalt samarbeid har noen framtredende plass i de talene Bush holder til amerikanerne.

Utenriksminister Colin Powell sier at reaksjonen på USAs vraking av Kyoto-prosessen har lært Bush å lytte. Men forsvarsminister Donald Rumsfeld og hans generaler i Pentagon har lært at det mest av alt er et heft med en allianse når USA skal drive en krig.

Talen i Forbundsdagen inneholdt mange av de riktige vendingene om tysk historie, gjenforening og det tyske under, om seieren i Den kalde krigen, og om NATO som historiens mest vellykkede militærallianse.

Men vendingene manglet overbevisningens kraft fordi president George Bush i en slik sammenheng må trø varsomt i et politisk minefelt han selv har lagt ut.

Bush tror ikke på en effektiv, internasjonal rettsorden som et sentralt element i bekjempelsen av terror, slik de fleste europeere og FNs Kofi Annan gjør. Bush tror på et amerikansk-ledet korstog mot «Det onde». Hvem og hva som er «ondt» avgjør USA, altså presidenten. Eller «jeg», som Bush bruker å si når han taler her.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer