- Tro ikke på dem som sier at Russland vil ta andre regioner enn Krim, sa Putin til folket i Ukraina

Med dette virket det som Russlands president, Vladimir Putin, avviser militære tokt andre steder i Ukraina.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det var et kraftfullt forsvar for Russlands anneksjon president Vladimir Putin leverte i Kremls kongresspalass, med føderasjonsrådet, Statsdumaen (parlamentet), de nye lederne på Krim, og religiøse og kulturelle ledere, til stede. Han tok et oppgjør med det han beskrev som Vestens hykleri, og forsvarte med kraft Krims rett til selvbestemmelse.

- Krim har alltid vært en del av Russland i russiske hjerter og sinn, sa han. I talen fastslo han videre at folkeavstemningen på Krim var i tråd med demokratiske prinsipper og med folkeretten.

Annekterer Krim og Sevastopol
Putin har nå underskrevet presidentdekretet som har som formål å gjøre Sevastopol og Krim til en del av Russland. Putin sier alt Russland har foretatt seg er i tråd med folkeretten og internasjonale lover. Beslutningen må godkjennes av Russlands nasjonalforsamling, men dette anses som en formalitet.

- Vi må forstå verdien av Krim for Russland, fra kroningen av Ivan I, til erobringen av Simferopol, og byens verdi for oss idag. Alle disse tingene er hellige for oss, sa Putin. Dermed tok han Krims historie, fra Ivans kristning av Russland på slutten av 900-tallet, som skjedde på Krim, til Katarina den stores erobring av Krim på slutten av 1700-tallet i en stor jafs.

- Russiske militære styrker har aldri gått ulovlig inn på Krim, kun i forståelse med avtalen som gjør at tilstedeværelsen deres var lovlig, fortsatte han.

For å legimitere annekteringen viser han til folkets vilje både på Krim og i Russland.

- Valgresultatet fra søndag viser at folket på Krim vil være en del av Russland, sier Putin.

Han trakk også fram en meningsmåling gjennomført i Russland som viser at 95 prosent av russerne ønsker at Krim skal være russisk.

Ukraina nekter å annerkjenne at Krim innlemmes i Russland, opplyser myndighetene i Kiev.

Legger skylden på Ukraina
Putin lovte at Krim i framtida skal ha tre offisielle språk, russisk, ukrainsk og tatarisk, et tyrkisk språk som brukes av krim-tatarene. Språk-spørsmålet er det viktigste for russerne på Krim, og for andre ukrainere med russiske som morsmål.

Det første de nye makthaverne gjorde etter at tok makta i forrige måned, før landet fikk en ny regjering, var å vedta en lov som ville gjort ukrainsk til det eneste offisielle språket i Ukraina. Ikke noe annet spørsmål har satt sinnene i kok som språkspørsmålet på Krim.

— Opprøret i Ukraina var preget av forfølgelser av russere, og startet av nynazister og ultranasjonalister, sa Putin, og pekte på språkloven og hevder at Ukraina ville assimilere etniske russere.
 

KRAFTFULL :  Russlands president Vladimir Putin leverte en kraftfull seanse da han forsvarte annekteringen av Krim i dag. Foto: REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool
KRAFTFULL : Russlands president Vladimir Putin leverte en kraftfull seanse da han forsvarte annekteringen av Krim i dag. Foto: REUTERS/Sergei Ilnitsky/Pool Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer