- Tro meg, det finnes en Gud

Slik beskriver briten Peter Shaw hvordan han overlevde og klarte å rømme fra kidnappere i Georgia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 57 år gamle britiske bankmannen ble kidnappet for fem måneder siden i den tidligere sovjetrepublikken Georgias hovedstad Tbilisi, bare en dag før han skulle forlate republikken.

- Du må på en eller annen måte holde deg i live og overleve fra dag til dag, og forsøke å be, sier han.

- Å be er ikke noe jeg har hatt for vane de siste 57 årene av mitt liv, men jeg har virkelig gjort det de siste fem månedene, sier Shaw.

Hull i bakken

Shaw forteller at han ble holdt fanget i et mørkt, fuktig rom, nærmest et hull i bakken. Han ble slått kontinuerlig de 141 dagene han satt fanget.

- De slo meg. Jeg har fått en sprekk i skallen. Jeg var lenket rundt halsen og kunne ikke bevege meg. Det er fortsatt vanskelig for meg å gå. Det var ikke dagslys, ikke sol. Virkelig ille, forteller Shaw.

Flukten fra fangehullet i Pankisidalen ble svært dramatisk. Shaw har en annen versjon enn georgiske myndigheter av hva som skjedde. Mens georgierne sier Shaw ble befridd av georgiske styrker i et raid, forteller Shaw at kidnapperne tok ham med fra hullet, og skulle flytte ham til et annet sted.

- Fire personer kom og hentet meg. To av dem hadde gevær og to holdt meg. Jeg trodde de skulle drepe meg. Jeg hørte at den ene tok geværet av skulderen, og jeg tenkte at nå blir jeg skutt. Jeg kastet meg inn i noen busker, og hørte skyting, forteller han.

- Jeg gjemte meg en stund i buskene, men gikk så mot noen lys jeg så, med hendene i været. Det viste seg heldigvis å være georgiske soldater. De ropte til meg på georgisk. Jeg ropte tilbake: Britisk, britisk, jeg er Peter Shaw, sier han.

Raid

Den georgiske sikkerhetsministeren Valerij Khaburzania sier det hele var en militæroperasjon.

- Vi gjennomførte et raid - det ble en del skyting, fortalte han i Tbilisi. Men han ville ikke gi noen detaljer.

En sikkerhetskilde sier imidlertid at en av kidnapperne, som skal ha vært etnisk tsjetsjener, ble skutt og drept og flere andre såret i kampen.

Det har vært flere kidnappinger i Georgia, og kidnappingen av Shaw kom på et vanskelig tidspunkt for Georgias president Eduard Sjevardnadse. Han vil gjerne at landet skal bli kvitt stemplet som lovløst territorium med fritt leide for terrorister. Russland har lagt et sterkt press på Georgia for å få i gang aksjoner mot tsjetsjenske terrorister som russerne mener gjemmer seg i landet, spesielt i Pankisi-dalen.

ET MIRAKEL: Den kidnappede briten Peter Shaw tilbake til London og et etterlengtet møte med sitt lille barnebarn Ioan. Han sier det er et mirakel at han overlevde de fem månedene i fangenskap i Georgia.