Tro og overtro rundt paven

Vatikanets veteraner vet hvilke tegn de skal se etter, og hva de skal gjøre når tegnene kommer. Tro flyter sammen med overtro, når en pave ligger for døden i Roma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under Johannes Paul IIs sykdom har de gamle historiene kommet på folkemunne igjen: En statue i en romersk kirke begynner å svette. St. Sylvesters knokler rasler i sin grav, som tegn på at paven som døde i år 335 føler uro for fremtiden.

En av Vatikanets mest fremtredende tjenestemenn, camerlengoen, trer inn i pavens soverom og gir ham tre lette slag på pannen med en sølvhammer. Deretter roper han pavens navn tre ganger.

Lukket
Hvis det ikke kommer noe svar, blir de store bronsedørene i en port ved Petersplassen straks lukket, og alle kirkeklokker i Vatikanet begynner å kime. Sveitsergardens vakter senker sine skinnende hellebarder.

Mange av disse skikkene bygger på gammel tradisjon, noen er forvrengninger og andre rene misforståelser, sier kirkehistorikere. Historien om den svettende statuen skal for eksempel ha oppstått fordi været skapte kondens inne i kirken akkurat da paven døde.

I riktig gamle dager brukte camerlengoen virkelig en sølvhammer til å fastslå om paven var død. Men denne skikken ble avskaffet som ledd i reformene og moderniseringen av den romerskkatolske kirken som Annet Vatikankonsil satte i verk på 1960-tallet.

Konklave
Ikke mindre enn 15 og ikke mer enn 20 dager etter at paven dør, kommer kardinalene sammen til konklave i Det sixtinske kapell for å velge den avdødes etterfølger. «Konklave» betyr «låst inne sammen», og det er en helt dekkende beskrivelse av det som skjer.

Paven skal velges med to tredels flertall, noe som ofte gjør det nødvendig med flere voteringer. For hver votering uten noe slikt flertall, stiger svart røyk til værs fra en pipe over det berømte kapellet i Peterskirken.

Når flertallet er oppnådd, blir røyken straks hvit. En kirkelig tjenestemann med tittel av protodiakon, for tiden den chilenske kardinalen Medina Estivez, trer ut på en balkong over Petersplassen og roper «Habemus Papam» - «Vi har en pave».

(NTB)

IKON: Pave Johannes Paul II, her avbildet på et ikon.